Άρθρα για ποδηλάτες

Ποδήλατα στο μετρό..



Ως προς το ζήτημα της μεταφοράς ποδηλάτων από τα μέσα
σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), ισχύουν σε μόνιμη βάση πλέον,τα ακόλουθα:




  • Επιτρέπονται μέχρι δύο ποδήλατα εξυπηρετούμενα από την τελευταία θύρα κάθε συρμού, όλες τις ημέρες και ώρες, δηλαδή από Δευτέρα έως και Κυριακή, από την έναρξη μέχρι και τη λήξη της λειτουργίας σε όλους ανεξαιρέτως τους σταθμούς.
  • Ανεξάρτητα από την εφαρμογή της ανωτέρω πολιτικής μεταφοράς ποδηλάτων, εξακολουθούν να έχουν απόλυτη προτεραιότητα τα ΑμεΑ και τα άτομα που χρήζουν ειδικής βοήθειας (ηλικιωμένοι και εγκυμονούσες).
  • Η μεταφορά των ποδηλάτων των επιβαινόντων στους συρμούς γίνεται αυστηρά και μόνο πεζή. Ειδικά στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων με τη χρήση ανελκυστήρων και απαγορεύεται η χρήση κυλιόμενων κλιμάκων.




  • 6 tips for better cycling..

    Στην καθημερινότητά μας όλοι τραβάμε μεγάλο ζόρι, σε διάφορούς τομείς. Εμείς όμως θα σας δώσουμε τη λύση για να ανεβαίνετε τις ανηφόρες όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πάντα έχοντας στο μυαλό σας ότι όταν κάνετε κάτι σωστά, πάντα θα έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
    Από τη Βάσω Λαζοπούλου
    1. Πιάσε τον ταύρο από τα κέρατα Αν έχετε «ταυράκια» δοκιμάστε τα. Σε τέτοια τεχνικά βοηθάνε στην καλύτερη σταθεροποίηση του τιμονιού και κατά αυτόν τον τρόπο δε χάνουμε την ισορροπία μας πάνω στα ανηφορικό, με αποτέλεσμα περίσσιες δαπάνες ενέργειας.Αν πάλι δεν έχετε, κρατήστε το τιμόνι δυνατά γιατί τα χέρια δουλεύουν για σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι τα χρησιμοποιήσετε, τραβήξτε χωρίς να χάνετε τον έλεγχο του τιμονιού!
    2. Κάτσε κάτω από την μπάρα Βασικά καθίστε μπροστά στη σέλα. Όσο πιο ανηφορικό και «σκαστό» γίνεται το κομμάτι, τόσο ερχόμαστε πιο μπροστά στη σέλα. Αυτό βοηθάει στο να χρησιμοποιούμε σωστά όλη τη δύναμη των τετρακέφαλών μας και να προχωράμε γρήγορα χωρίς να μας περνάνε και...οι πέτρες.
    3. Δείξε τα χέρια σουΤώρα!
    Και συγκεκριμένα δείξτε τους αγκώνες σας, μεγαλώστε την απόσταση των χεριών γιατί έτσι βοηθάτε στο να μη σκάσετε γρήγορα και να αναπνέετε σωστά με ρυθμό, οξυγονώνοντας όλο το σώμα και κυρίως τα πόδια…
    4. Μην κοιτάς μακριά...
    Ξέρουμε ότι πάντα λέμε να κοιτάς εκεί που θες να φτάσεις αλλά σ’ αυτή την περίπτωση, να μην κοιτάτε μακριά γιατί άμα δείτε τι σας περιμένει θα γυρίσετε πίσω… Οπότε καλό θα ήταν να κοιτάτε λίγο πιο μπροστά από τη ρόδα και να πιέζετε εκεί σε ένα σταθερό ρυθμό.
    Τι στο καλό, ανηφόρα είναι, κάποια στιγμή θα τελειώσει!
    5. Γίνε ποδηλατονίντζα
    Αφήστε το σώμα σας να πέσει μπροστά για να μην καταλήξετε σε ανεπιθύμητη σούζα και σε σημείο που δεν το θέλετε… Ρίχνουμε το σώμα μπροστά, αποκτούμε αεροδυναμική θέση και οι δύο τροχοί πατάνε στο χώμα.
     Το μόνο που μένει είναι να… φτάσετε!
    6. Δε στροφάρει με τίποτα
    Συνήθως ο καθένας μας δουλεύει με διαφορετικούς ρυθμούς, οι στροφές στα πόδια δηλαδή, ένα ελαφρύ πάτημα και περισσότερες στροφές δεν αφήνουν τα πόδια να μπουκώνουν.
     Βέβαια μπορείτε να ανέβετε με βαρύ αλλά… άντε μία με δύο φορές μετά γιοκ! Έλεγχος και εξοικονόμηση ενέργειας είναι το πιο σημαντικό σε τέτοιες συνθήκες…




    Ποδηλασία και παιδί

    Η ποδηλασία γενικότερα είναι μία διασκεδαστική ασχολία για κάθε παιδί, μιας και το ποδήλατο θεωρείται σαν ένα από τα βασικά παιχνίδια που αγοράζει κάθε γονιός στο παιδί του. Η χρήση του ποδηλάτου ως παιχνίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί στην μόνιμη κατοικία όπως επίσης και κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της κάθε οικογένειας. Για να πραγματοποιήσουμε έστω και μία απλή βόλτα θα πρέπει να τηρηθούν κανόνες ασφάλειας και χρήσης του απαραίτητου εξοπλισμού τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά. Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά 7-12 ετών είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ατυχήματα, γι' αυτό η ασφάλεια των παιδιών θα πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς προκειμένου να έχουμε υπεύθυνους και σωστά καταρτισμένους μελλοντικούς οδηγούς.Τα παιδιά αυτής της ηλικίας επίσης χαρακτηρίζονται από την έλλειψη βασικών ικανοτήτων οδήγησης και η καθοδήγηση από τους γονείς σε κάποιο από τα κοντινά και ασφαλή πάρκα της περιοχής που διαμένουν, θεωρούνται ιδανικοί χώροι εκμάθησης και εξοικείωσης με το ποδήλατο.
    Στην συνέχεια θα αναφέρουμε τους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά όπως επίσης και πληροφορίες που θα κάνουν την ασχολία του παιδιού με το ποδήλατο απόλαυση προσφέροντάς του αξέχαστη διασκέδαση.
    Το μέγεθος του ποδηλάτου Θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ότι το μέγεθος του ποδηλάτου είναι ένα από τους βασικότερους παράγοντες για ασφαλή οδήγηση ιδίως για παιδιά νεαρής ηλικίας. Η οδήγηση ενός ποδηλάτου ιδιαίτερα ψηλού ή χαμηλού για το ύψος και την ηλικία του παιδιού όπως επίσης ποδήλατο ιδιαίτερα βαρύ δημιουργεί προβλήματα ισορροπίας και πιθανή αιτία πρόκλησης ατυχήματος. Ο ίδιος κανόνας ισχύει επίσης και για τους γονείς.
    Πώς θα ρυθμίσω το ποδήλατο σε σχέση με το ύψος μου;
    • Για τις μικρές ηλικίες (άπειρους ποδηλάτες) θα πρέπει να έχει την δυνατότητα ο αναβάτης ενώ κάθεται στην σέλα του ποδηλάτου, να ακουμπά και τα δύο πέλματα των ποδιών του στο έδαφος με τεντωμένα πόδια. Σε περίπτωση που το παιδί βελτιώνει την ισορροπία και την ικανότητα οδήγησής του, θα μπορούσε η σέλλα του ποδηλάτου να σηκωθεί σταδιακά προς τα επάνω βελτιώνοντας την ικανότητα ώθησης των πεντάλ.
    • Ενώ ποδηλατούμε, ποτέ το πόδι δεν θα πρέπει να κάνει πλήρη έκταση. Στο σημείο που το πόδι έχει την μεγαλύτερη απομάκρυνση από το σώμα του παιδιού, σχηματίζεται μια μικρή γωνία στην άρθρωση του γονάτου.
    • Τα χέρια θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το τιμόνι με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο έχοντας βέβαια την ιδανική θέση οδήγησης.
    Βασικοί κανόνες ασφάλειας
    • Συνεχής καθοδήγηση και έλεγχος από ενήλικο άτομο ιδίως για τα παιδιά κάτω των εννέα ετών. Τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν ανεπτυγμένες ικανότητες οδήγησης τέτοιου επιπέδου προκειμένου να ποδηλατούν χωρίς επίβλεψη
    • Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά έχουν διδαχθεί και κατανοήσει τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης πριν τους επιτραπεί να οδηγήσουν χωρίς επίβλεψη
    • Οι αυτοκινητόδρομοι είναι πάντοτε επικίνδυνοι για τα παιδιά. Σε περίπτωση που πρόκειται να τον διασχίσουμε κάθετα, θα πρέπει να ελέγξουμε τον δρόμο με ασφάλεια κοιτώντας πρώτα αριστερά και μετά δεξιά και σε καμία περίπτωση χωρίς την καθοδήγηση ενός έμπειρου ενήλικα.
    • Για λόγους ασφάλειας τα παιδιά θα πρέπει καθώς οδηγούν να μπορούν να αγγίζουν το έδαφος με τα πέλματά τους με ιδιαίτερη ευκολία ανά πάσα στιγμή εφόσον χρειασθεί.
    • Πάντοτε χρησιμοποιούμε ειδικό προστατευτικό ποδηλατικό κράνος
    • Ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά να οδηγούν τη νύχτα
    • Δεν ακούμε μουσική (με ακουστικά) όταν οδηγούμε το ποδήλατο
    • Η ασφαλής οδήγηση απαιτεί την χρήση και των δύο χεριών
    • Δεν οδηγούμε πίσω από ογκώδη σταθμευμένα οχήματα (φορτηγά κλπ.)
    • Η οδήγηση του ποδηλάτου τις βροχερές ημέρες πρέπει να αποφεύγεται αυστηρώς
    • Κατά την διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει το βλέμμα να είναι στραμμένο συνεχώς εμπρός προκειμένου να αντιληφθούμε εμπόδια που υπάρχουν στην πορεία
    • Τέλος θα πρέπει τα παιδιά να ενημερώνουν τους γονείς τους που πρόκειται να κινηθούν ή να παίξουν με το ποδήλατό τους.

    Απαραίτητος εξοπλισμός
    Κράνος

    Όλοι οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από τι εξαρτάται η ασφάλεια στην οδήγηση ποδηλάτου, απάντησαν ομόφωνα φυσικά από το κράνος. Το μέγεθος και η χρήση του προστατευτικού ειδικού ποδηλατικού κράνους θεωρείται απαραίτητος εξοπλισμός μιας που οι χρήστες του ποδηλάτου νεαρών ηλικιών έχει αποδειχθεί ότι τραυματίζονται στο κεφάλι με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο λόγου έλλειψης εμπειρίας οδήγησης και έλλειψης συνείδησης των κινδύνων που διατρέχουν. Από την πλευρά τους οι γονείς θα πρέπει να επιμείνουν σε αυτόν τον κανόνα και να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στην χρήση του κράνους.
    Το κράνος πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο κεφάλι του παιδιού για να παρέχει ασφάλεια. Σε περίπτωση που οι γονείς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις του κράνους, θα πρέπει να καταφεύγουν στο κατάστημα που το αγόρασαν προκειμένου να τους εξηγήσουν τον ιδανικό τρόπο ρύθμισης. Σε καμία περίπτωση το κράνος δεν πρέπει να μετακινείται αριστερά, δεξιά, εμπρός ή πίσω από το κεφάλι του παιδιού κατά την διάρκεια που ποδηλατεί. Θα πρέπει να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εφαρμόζει σταθερά στο κεφάλι του παιδιού μέχρι το μέτωπο και να υπάρχει ένα κενό μέχρι τα φρύδια των ματιών περίπου τριών εκατοστών. Όσο απλή και αν φαίνεται η αγορά του κράνους, θεωρείται πολύ υπεύθυνη μιας που θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο κεφάλι του χρήστη.
    Σε περίπτωση που έχουμε πτώση του παιδιού, θα πρέπει στην συνέχεια να ελέγξουμε και τον βαθμό ζημιάς που προξενήθηκε στο προστατευτικό κράνος. Μερικές φορές οι ζημιές δεν είναι εμφανείς με το μάτι και σε μια πιθανή νέα πτώση να μην προστάτευε το παιδί όπως θα έπρεπε. Είναι προτιμότερο να αλλάξουμε το κράνος εάν δεν είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του παιδιού μετά από πτώση.
    Εάν ο νεαρός ποδηλάτης είναι μικρότερος των πέντε ετών, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στην αγορά του κράνους προκειμένου να πληρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που αναφέρονται για παιδιά αυτής της ηλικίας.
    Σαν υπεύθυνος γονιός θα πρέπει να ελέγχετε συχνά την κατάσταση του προστατευτικού κράνους του παιδιού σας. Σημεία που φέρουν εκδορές θα πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά από το εσωτερικό σημείο προκειμένου να διαπιστώνεται η κατάσταση του προστατευτικού υλικού.
    Τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κράνος έχει αποδειχθεί οτι μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού στο κεφάλι μέχρι και 88%.
    Σωστή αγορά ποδηλάτου
    Η αγορά του ποδηλάτου αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο σημαντικό βήμα για την αγορά ενός κινούμενου οχήματος που εκτός από διασκέδαση και ευχαρίστηση αντιπροσωπεύει μία σειρά από κινδύνους εάν δεν τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες.
    Ο πρώτος κίνδυνος εμφανίζεται πριν ανεβεί το παιδί στο ποδήλατο και αφορά την αγορά του ποδηλάτου από τους γονείς. Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς αγοράζουν σχετικά ψηλότερο ποδήλατο από αυτό που αντιστοιχεί στο ύψος και την βιολογική ηλικία του παιδιού προκειμένου να αποφύγουν μελλοντική σπατάλη χρημάτων με την αγορά ενός ψηλότερου ποδηλάτου.

    Είναι λογικό οι γονείς να σκέπτονται κατ' αυτόν τον τρόπο αλλά θα πρέπει πρωταρχικά να εξετάσουν την ασφάλεια του παιδιού τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς θα πρέπει τουλάχιστον να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες οδήγησης που επιτυγχάνονται με την αγορά βοηθητικών εξαρτημάτων (μικρότερο τιμόνι, δυνατότητα καλύτερης ρύθμισης της σέλας κλπ.) για την διευκόλυνση της οδήγησης και την παροχή υψηλότερου δείκτη ασφάλειας κατά την οδήγηση.
    Σε άλλες βέβαια περιπτώσεις το ποδήλατο του μεγαλύτερου ηλικιακά παιδιού «περνάει» στα χέρια του μικρότερου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι μιας που εκτός από σχετικά ψηλό και βαρύ ποδήλατο έχουμε και ποδήλατο κακής συντήρησης με αποτέλεσμα διπλασιασμού της πιθανότητας πρόκλησης ατυχημάτων.
    Για την αποφυγή πιθανού λάθους, θα πρέπει να βρίσκεται και το παιδί παρόν στην αγορά του ποδηλάτου. Οι συμβουλές των καταστημάτων σε σχέση με το μέγεθος του ποδηλάτου που ταιριάζει στο κάθε παιδί θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν από τους γονείς.
    Η χρήση του παιδικού καθίσματος
    Αρκετοί είναι οι γονείς που τοποθετούν παιδικά καθίσματα στα ποδήλατά τους προκειμένου να απολαύσουν την βόλτα τους μη κατανοώντας τους κινδύνους που πιθανώς κρύβει η έλλειψη υπευθυνότητας αυτής της ενέργειας. Αυτά που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι τα ακόλουθα:
    • Δεν θα πρέπει να επιβιβάζουν στα παιδικά καθίσματα των ποδηλάτων παιδιά ηλικίας κάτω των δώδεκα μηνών. Ο λόγος είναι διότι ο αυχένας του παιδιού δεν είναι αρκετά δυνατός για να αντέξει το βάρος του κράνους που απαιτείται γι' αυτές τις ηλικίες.
    • Επιλέξτε το κάθισμα ελέγχοντας την ασφάλεια των ζωνών δεσίματος του παιδιού καθώς επίσης και την δυνατότητα μη ελέγχου αυτής της ζώνης ασφαλείας από το παιδί.
    • Θα πρέπει να υπάρχει ειδικό σημείο στήριξης για τα πόδια του παιδιού που λειτουργεί παράλληλα και σαν προστασία από τις ακτίνες του τροχού.
    • Το κάθισμα θα πρέπει να υποστηρίζει την πλάτη του παιδιού κάπως ψηλά και πλαγίως, προκειμένου να του παρέχει ασφάλεια και να εμποδίζει την πλήρη και άσκοπη κίνηση του κορμού.
    • Τα σημεία του παιδικού καθίσματος που ασφαλίζουν (δένουν) επάνω στο σκελετό του ποδηλάτου, θα πρέπει να έχουν συμπαγή εφαρμογή και να αντέχουν στις πλευρικές ταλαντεύσεις.
    • Τέλος είναι προτιμότερο όταν έχετε παιδικό κάθισμα στο ποδήλατο, να οδηγείτε σε δρόμους πάρκων και γενικότερα σε μέρη που η πρόσβαση των αυτοκινήτων είναι περιορισμένη και απολύτως ελεγχόμενη.πηγη cyclist.gr


    Τα πάντα για τον χειμερινό ποδηλατικό ρουχισμό

    Φέτος το Χειμώνα μην αφήσετε τον άσχημο καιρό να σας στερήσει τη χαρά να κάνετε ποδήλατο, να βγείτε έξω, να προπονηθείτε ή να κάνετε τη βόλτα σας.

    Ξέρετε, δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχει μόνο κακός εξοπλισμός και η αλήθεια είναι ότι οι σύγχρονες εταιρίες κατασκευής ποδηλατικών ρούχων έχουν προχωρήσει τόσο πολύ την τεχνολογία υφασμάτων και υλικών που πραγματικά υπάρχει κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ που θα σας προστατεύσει από οποιεσδήποτε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες αρκεί να ξέρετε ότι υπάρχει και να μπορείτε να το επιλέξετε.

    Ας δούμε λοιπόν όλες τις κατηγορίες και πότε και γιατί χρειάζεστε τι σε κάθε μέρος του σώματος.
    ΚΕΦΑΛΙΚαλύμματα
    Το κεφάλι πρέπει να παραμένει πάντα ζεστό κι εδώ τα πράγματα είναι εύκολα όσον αφορά την κάλυψή του. Ανάλογα με το κρύο αλλά και τις διαφορετικές προτιμήσεις των ποδηλατών υπάρχουν αρκετά είδη σκούφων :

    Κλασσικά σκουφάκια, που μπορούν να φορεθούν πριν ή μετά την προπόνηση.

    «Πολυμορφικά» σκουφάκια που μπορούν να λειτουργήσουν και ως καλύματα αυτιών ή ως έξτρα προφύλαξη για τον λαιμό και όλα αυτά με μια απλή κίνηση.

    Χειμερινά ποδηλατικά καπελάκια για το κεφάλι που καλύπτουν το μέτωπο και τα αυτιά και η χρήση τους συνιστάται στις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα, των οποίων το μικρό τους μέγεθος, επιτρέπει επίσης την αποθήκευσή τους στην πίσω τσέπη της ποδηλατικής μας μπλούζας όταν δεν το χρειαζόμαστε, όπως για παράδειγμα, όταν ανεβαίνουμε μια ανηφόρα με μεγάλη διάρκεια και η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει λόγω της προσπάθειας.

    Γυαλιά
    Ενώ ένα ζευγάρι γυαλιά το οποίο μας προστατεύει από την αντιλιά και την επικίνδυνη πλέον ακτινοβολία του ηλίου συνηθίζεται να θεωρείται καλοκαιρινό αξεσουάρ, τα γυαλιά φοριούνται και το χειμώνα, προστατεύοντας τα μάτια μας από τον ήλιο, τη σκόνη, τα έντομα και τον παγωμένο αέρα. Τα γυαλιά έχουν εξελιχτεί και αυτά για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες μας, έτσι θα βρείτε πλέον γυαλιά με τους λεγόμενους "αποσπώμενους φακούς", φακούς δηλαδή που μπαίνουν και βγαίνουν από το σκελετό των γυαλιών και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στις οποίες ποδηλατούμε: Μαύροι φακοί για έντονο ήλιο, διάφανοι για συννεφιά, κίτρινο / πορτοκαλί για ομίχλη και γενικότερα συνθήκες κακής ορατότητας.

    ΚΟΡΜΟΣΑ, εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο, μιας και μια διαδρομή μπορεί να έχει τόσες εναλλαγές ενώ οι καιρικές συνθήκες επίσης μπορεί να αλλάξουν κατά τη διαδρομή. Πολλές φορές τίθεται το δίλλημα της "ευελεξίας", πόσο "χοντρά" ή πόσο "ελαφρυά" θα πρέπει να ντυθούμε πριν βγούμε στο δρόμο ή το βουνό.

    Κι αν ζεστάνει ο καιρός αργότερα κι εγώ έχω ντυθεί βαρυά;
    Κι αν με πιάσει βροχή στο δρόμο;
    Κι αν ιδρώσω μετά την ανηφόρα και πιάσει κρύο στην κατηφόρα;


    Κι αν, κι αν... πολλά "αν", αλλά γι'αυτό είμαστε εδώ. Συνεχίστε να διαβάζετε και στο τέλος δε νομίζω να σας ξαναπροβληματίσει το ντύσιμό σας όσον αφορά τον κορμό σας. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως τα πράγματα και ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λάθη που γίνονται και στη συνέχεια θα εξηγήσουμε πως μπορούμε να εξοπλιστούμε σωστά ενάντια στο κρύο. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, και ίσως μέχρι και σήμερα για πολύ κόσμο, ένα "ζεστό ρούχο", έτσι όπως ορίζεται στην εξωποδηλατική διάλεκτο (όπως π.χ. ένα φούτερ, fleece ή τζάκετ) θεωρείται ότι μπορεί να μας προστατεύσει από το κρύο.

    Επίσης, ένα αδιάβροχο που χρησιμοποιούμε για καθημερινή χρήση θεωρείται ότι μπορεί να μας προστατεύσει από τον αέρα ή και τη βροχή. Αυτό βέβαια είναι μια πλάνη όταν κάνουμε ποδήλατο γιατί τα παραπάνω το μόνο που κάνουν είναι, πρώτον να μας καθιστούν δυσκίνητους και δεύτερον να μας ιδρώνουν με αποτέλεσμα με την πρώτη ευκαρία που θα βρεί ο αέρας θα διαπεράσει τα ρούχα μας και θα αγκαλιάσει το ιδρωμένο μας σώμα χαρίζοντάς μας, το λιγότερο μια ψύξη και το περισσότερο μια πνευμονία.

    Βαμβακερά φανελάκια - ΜΗΝ το κάνετε
    Oι περισσότεροι από εμάς, όταν ξεκινάμε να ντυνόμαστε πριν την ποδηλατική μας βόλτα το πρώτο ρούχο που φοράμε είναι το φρεσκοπλυμμένο μας βαμβακερό t-shirt, το οποίο είναι τόσο υγιεινό και φιλικό προς το σώμα μας. Άλλωστε το φοράμε κάθε μέρα και το έχουμε αγαπήσει τόσο πολύ. Μεγάλο λάθος! Μην το ξαναφορέσετε κύριοι (και κυρίες) το t-shirt σας πάνω στο ποδήλατο. Το μόνο που κάνετε είναι να το μετατρέπετε σε σφουγγάρι που απορροφά και κρατά τον ιδρώτα του σώματός σας, με αποτέλεσμα όταν θα σας φυσύξει ο αέρας να πάθετε αυτά που αναφέραμε παραπάνω.

    Ποιός είναι λοιπόν ο στόχος ώστε να ευχαριστηθείτε την ποδηλασία ακόμη και τις κρύες ημέρες του χειμώνα;
    Στόχος είναι να ντυθείτε έτσι ώστε το σώμα σας να παραμένει:
    • στεγνό από τον ιδρώτα
    • στεγνό από τη βροχή
    • ζεστό και άνετο καθ'όλη τη διάρκεια της ποδηλατικής σας άσκησης
    "Layers" ή Στρώσεις στα ελληνικά, είναι η λέξη-κλειδί για την ποδηλατική σας απόλαυση. Το μυστικό είναι να ντυθείτε με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε "στρώση" ρουχισμού που φοράτε να εξυπηρετεί την άνεση και προστασία σας από το κρύο. Αν έχετε ντυθεί σύμφωνα με την αρχή αυτή, τότε θα μπορείτε να διαμορφώνετε κάθε φορά το ντύσιμό σας ανάλογα με το είδος της προπόνησης και της διαδρομής, ακόμα και κατά την διάρκεια της βόλτας σας.

    Ας δούμε λοιπόν, ποιές είναι αυτές οι στρώσεις:
    1. Base Layer (Βασική Στρώση)Ονομασία για το ρούχο το οποίο φοριέται κατάσαρκα και είναι μια από τις πιο σημαντικές "στρώσεις" του ντυσίματός σας. Αυτό που θέλετε είναι ένα ρούχο το οποίο θα έχει στενή γραμμή ώστε να αγκαλιάζει το σώμα σας και να μην αφήνει τον αέρα να εισχωρεί μεταξύ του ρούχου και του σωματός σας. Το ρούχο αυτό δεν πρέπει να είναι βαμβακερό, γιατί όπως εξηγήσαμε και παραπάνω το βαμβάκι συγκρατεί όλον τον ιδρώτα. Ένα ισοθερμικό φανελάκι, με κοντό ή μακρύ μανίκι από 100% polyester θα σας κρατήσει ζεστούς χωρίς να μαζέψει τον ιδρώτα.

    Ένα τέτοιο είναι το Belea, είτε κοντομάνικο είτε μακρυμάνικο αλλά και η μακρυμάνικη φανέλα thermal. Το Belea είναι από τις καλύτερες αγορές που μπορεί να κάνει κάποιος ποδηλάτης. Φανέλα Coolmax με Windstopper μεμβράνη στο εμπρόσθιο τμήμα της φανέλας. Δηλαδή, καταπληκτική εφαρμογή και άνεση στο εσώρουχο που έρχεται σε επαφή με το δέρμα και ξεχάστε πλέον τη φράση «την άρπαξα επειδή είχα ιδρώσει και όταν κατέβαινα την κατηφόρα με χτύπησε ο αέρας στο στήθος». To στήθος σας έχει πλέον, αντιανεμική επένδυση με το Belea και το φανελάκι μπορεί να φορεθεί όλο το φθινώπορο, το χειμώνα και την άνοιξη. Και για όσους δεν κάνουν μόνο ποδήλατο, πάρτε το και βάλτε το στο περπάτημα, στο τρέξιμο, στο ποδόσφαιρο ή στην πεζοπορία στο βουνό. Μία άλλη επιλογή για τις κρύες συνθήκες είναι η φανέλα high neck της Campagnolo. Ξεχωρίζει για το πόσο μαλακή είναι και το πώς αγκαλιάζει το σώμα μας. Πραγματικά η αίσθησή της είναι μοναδική!

    Για ακόμα περισσότερο κρύο και για έξτρα "θερμομόνωση" τα iluna, κοντομάνικο ή μακρυμάνικο και τα thermal θα σας κρατήσουν ζεστούς σε συνδιασμό με ένα χειμερινό jacket και έτσι η πρώτη στρώση περιλαμβάνει και τη δεύτερη που θα διαβάσετε παρακάτω.

    2. Insulating Layer (Η στρώση δηλαδή, που λειτουργεί ως μονωτικό )
    Η βασική λειτουργία αυτής της στρώσης είναι να παγιδεύει τον αέρα, που είναι ένα πολύ καλό μονωτικό υλικό. Φοριέται πάνω από την βασική στρώση. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για αυτή την λειτουργία είναι συνήθως κατασκευασμένα από συνθετικές ίνες, μιας και αυτές διατηρούν τις μονωτικές τους ιδιότητες ακόμα και αν βραχούν. Επίσης, διώχνουν τον ιδρώτα ευκολότερα και στεγνώνουν πιο γρήρορα. Τέλος, το γεγονός ότι είναι αρκετά ελαφριά επιτρέπουν σε μεγαλύτερη άνεση και ευκολία κίνησης στο σώμα. Ένα τέτοιο ύφασμα είναι το Thermolite.
    3 Shell (Κέλυφος, δηλ. Εξωτερική Στρώση)
    Εφόσον εξασφαλίσουμε τη ζεστασιά του σώματός μας με το την βασική στρώση και το μονώσουμε από το περιβάλλον, το «κέλυφος» είναι το υλικό που θα μας προστατέψει από τον αέρα ή τη βροχή ώστε να παραμείνουμε ζεστοί και στεγνοί, ενώ παράλληλα να παραμένουμε άνετοι χωρίς να ντυθούμε "βαριά". Πολύ σημαντικό σε αυτή την στρώση είναι η ποιότητα του υλικού που αναλαμβάνει να παίξει αυτόν το ρόλο. Γιατί εκτός από προστασία πρέπει να παρέχει και την δυνατότητα στο σώμα να αναπνέει για να μπορούμε να αποβάλουμε τον ιδρώτα και να μην νοιώθουμε δυσφορία ή «παγιδευμένοι» μέσα στο ρούχο. Ένα από τα καλύτερα υλικά που αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν το κέλυφος στα πιό ποιοτικά ρούχα είναι το Windstopper.

    Η εξειδίκευση στον τομέα κατασκευής ρούχων έχει πλέον, δώσει στις καλύτερες εταιρίες του χώρου, την δυνατότητα να παρέχουν ρούχα που μπορούν να συνδυάσουν περισσότερες από μία στρώσεις και μάλιστα κάνοντάς το με τρόπο που ανάλογα με την περίσταση να υπερισχύει το ένα ή το άλλο υλικό.
    Έτσι για φέτος η Etxeondo θα μας εξοπλίσει με τα εξής Χειμερινά Τζάκετ:

    Etxeondo Εlur
    Kατασκευασμένο τόσο από Windstopper όσο και από Thermolite. Μας προστατεύει από το κρύο αλλά και από τον αέρα και είναι ιδανικό για συνθήκες όπου το κρύο δεν είναι πολύ έντονο. Μαζί με ένα Iluna μπορεί να μας κρατήσει ζεστούς σε όλη την διάρκεια της βόλτας μας

    Etxeondo Set
    Windstoper και Thermolite. Όταν το ζητούμενο, εκτός από την προστασία από το κρύο και τη ζέστη είναι το χαμηλό βάρος και η απόλυτη άνεση, τότε το Set είναι η καλύτερη επιλογή.

    Η Campagnolo φέτος μας προσφέρει:

    Sprint
    Πλήρως αντιανεμικό αλλά και παράλληλα διαπνέον, φτιαγμένο από υλικό Textran Thermo για απόλυτη προστασία από το κρύο.

    Eξωτερικά το ύφασμα είναι αντιανεμικό και ανθεκτικό στο νερό (έως 1000mm της στήλης H20). Διαθέτει 2 τσέπες στο πίσω μέρος καθώς και μία ακόμα που κλείνει με φερμουάρ. Τα φερμουάρ τόσο στο εμπρόσθιο μέρος όσο και πίσω στην τσέπη εμποδίζουν την εισροή νερού. Τόσο στα φερμουάρ όσο και στις τσέπες υπάρχουν ανακλαστικές λωρίδες από IQ-Seen που είναι ορατές από τα 160m. Στο τελείωμα των μανικιών υπάρχουν οπές για τους αντίχειρες που διευκολύνουν ώστε να συγκρατούνται τα μανίκια στη θέση τους και να μη μένουν κενά ακάλυπτα στο κρύο.

    Kripton
    Iδιαίτερα ζεστό, διαπνέον και αντιανεμικό. Ένα χειμερινό τζάκετ κατάλληλο για κρύες καιρικές συνθήκες καθώς το εσωτερικό του είναι από υλικό thermal ενώ εξωτερικά το ύφασμα (Eschler e3 με πλαστικοποιημένο αφρό πολυουρεθάνης ) είναι αντιανεμικό και ανθεκτικό στο νερό. Κι εδώ έχουμε ανακλαστικές λωρίδες και οπές για τους αντίχειρες που διευκολύνουν ώστε να συγκρατούνται τα μανίκια στη θέση τους και να μη μένουν κενά ακάλυπτα στο κρύο.
    ΠΟΔΙΑ

    Για τα πόδια έχουμε κι εδώ διάφορες επιλογές που μας δίνονται ανάλογα με το στυλ του κάθε ποδηλάτη. Πριν όμως μιλήσουμε για τις διάφορες επιλογές μας είναι πολύ βασικό να τονίσουμε ότι ο ποδηλάτης δεν φοράει εσώρουχο. Το εσώρουχο δεν φοριέται διότι παρεμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στα σημεία τα οποία χρειάζονται ελευθερία για την κίνηση των ποδιών κατά το πεταλάρισμα, αλλά και γιατί προκαλεί ερεθισμούς λόγω των τριβών στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Γενικά, αν και ακούγεται "ασυνήθιστο", (ιδίως στους νέους στο χώρο της ποδηλασίας) το εσώρουχο θα πρέπει να αποφεύγεται. Τα μακρυά και κοντά ποδηλατικά παντελόνια έρχονται ενισχυμένα με ειδικά μαξιλαράκια που σκοπό έχουν την άνεση και προστασία της ευαίσθητης περιοχής μας κατά την εκγύμναση με το ποδήλατο.
    Συμβουλή: Μη σκεφτείτε τo κόστος, σε λογικά πάντα πλαίσια, για την αγορά ενός καλού κολάν. Μην προσπαθήσετε να "γλυτώσετε" χρήματα αγοράζοντας το κολάν σας από ένα οποιοδήποτε κατάστημα. Αγοράστε το κοντεράκι ή το υδροδοχείο πλάτης (αν και αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας) από καταστήματα που δεν εξιδεικεύονται στα ποιοτικά ποδηλατικά προϊόντα, αν θέλετε να εξοικονομήστε χρήματα. Αγοράζοντας ένα φθηνό κολάν μπορεί να σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης αλλά και την περιοχή που θέλετε να "λειτουργεί απρόσκοπτα" (για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους), θα πληρώσετε πολύ περισσότερα σε γιατρούς και στο τέλος θα καταλήξετε να πληρώσετε για ένα καλό κολάν. Απλά θα έχετε πετάξει τα χρήματά σας, έστω και λίγα για ένα φθηνό κολάν, θα έχετε πληρώσει κάμποσες επισκέψεις στο γιατρό!
    Eπιλογές που θα μας κρατήσουν ζεστούς στα πόδια:
    • Μακρύ κολάν με μαξιλαράκι.
      Υπάρχουν διάφοροι τύποι και σχέδια που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών. Το μακρύ κολάν καλύπτει όλο το κάτω μέρος του σώματος μέχρι τους αστράγαλους. Συνήθως, τα περισσότερα έρχονται με τιράντες για καλύτερη εφαρμογή. Ένα καλό κολάν ξεχωρίζει όχι μόνο από την ποιότητα του υφάσματός του και το εσωτερικό μαξιλαράκι, αλλά και από τις ραφές του. Ένα τέτοιο κολάν από την Etxeondo είναι το Bikote και από την Campagnolo το Gemini, είτε με αναβολέα ή με φερμουάρ. Ενώ για πλήρη προστασία από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αέρα και κρύο η επιλογή λέγεται Etxeondo Eki.
    • Καλύμματα ποδιών.
      Τα καλύμματα ποδιών καλύπτουν μέρος του ποδιού, πιάνοντας από το μηρό μέχρι τον αστράγαλο. Τα καλύμματα ποδιών φοριούνται σε συνδιασμό με κοντό ποδηλατικό σορτσάκι ή παντελονάκι.
    • Κολάν 3/4 (τρία τέταρτα).
      Η διαφορά του κολάν των 3/4ων από τα κανονικά κολάν είναι ότι φθάνει έως λίγο πιο κάτω από το γόνατο και όχι μέχρι τον αστράγαλο. Είναι ένα από τα αγαπημένα κολάν των αθλητών ποδηλασίας δρόμου γιατί από τη μία, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ποδιού και το διατηρεί ζεστό και από την άλλη, ο σχεδιασμός του, ο οποίος αφήνει εκτεθημένη τη γυμνασμένη γάμπα των αθλητών σε κοινή θέα, προσθέτει ένα στυλ που αρέσει (μεταξύ μας, οι κουρσάδες-ποδηλάτες δρόμου-συμπεριλαμβανομένου και του συγγραφέα του κειμένου αυτού είμαστε ολίγον τι ψώνια, κι ας κρυώνουμε λίγο παραπάνω).

      Θεωρώ ότι το κολάν 3/4 είναι ένα εξαιρετικό ρούχο αλλά το παρομοιάζω με το δεύτερο αυτοκίνητο που μπορεί να αποκτήσει κάποιος. Δηλαδή, αν δεν έχετε ένα καλό μακρύ κολάν μην προβείτε σε αγορά ρούχου μόνο για το στυλ. Εξασφαλίστε τη ζεστασία σας σε οποιεσδήποτε συνθήκες και στη συνέχεια επενδύεται και στις εναλλακτικές..
    ΑΚΡΑ (άνω και κάτω)
    Πόσες φορές δεν έχουν "κοκαλώσει" τα πόδια μας σε μια κρύα μέρα του χειμώνα; Και αν τύχει και βρέξει κιόλας, ή βρισκόμαστε πάνω στο βουνό και περάσουμε μέσα από καμία λακούβα με νερά, ακόμη χειρότερα. Η υπόλοιπη βόλτα ή προπονησή μας καταλήγει σε μαρτύριο και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να φτάσει η ώρα να γυρίσουμε σπίτι να βάλουμε τα πόδια μας δίπλα στη θέρμανση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άνω άκρα και τα δάχτυλα των χεριών μας πιο συγκεκιμένα.

    Γάντια
    Τα ποδηλατικά γάντια είναι εντελώς απαραίτητα τον χειμώνα. Αυτό που θέλετε από τα γάντια σας είναι, να κρατήσουν τα χέρια σας ζεστά αλλά και να προσφέρουν άνεση στην οδήγηση. Αποφύγετε τα μάλλινα γάντια τα οποία είναι ακατάλληλα για το ποδήλατο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Εκτός από το ότι περιορίζουν ελάχιστα το κρύο που τα διαπερνά, τα μάλλινα γάντια τείνουν να γλιστρούν πάνω στο τιμόνι και στις μανέτες των φρένων καθιστώντας επικίνδυνη την οδήγησής σας και κατ'επέκταση θέτωντας την ασφάλειά σας σε κίνδυνο.

    Επίσης, αν βρέξει, τα γάντια θα μουλιάσουν και τα χέρια σας απλά θα κοκαλώσουν. Αποφύγετε επίσης τα γάντια που χρησιμοποιούνται για τις μηχανές. Τείνουν να είναι πιο ογκώδη από τα ποδηλατικά και κατά συνέπεια δυσκολεύουν την ευκινησία των δακτύλων που απαιτεί η οδήγηση και κυρίως το φρενάρισμα και οι αλλαγές ταχυτήτων. Τα καλά ποδηλατικά γάντια έχουν ενισχύσεις στα σημεία που το χέρι έρχεται σε επαφή με το τιμόνι για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Η αντιανεμική προστασία που φέρουν τα καλά γάντια προσφέρουν μια επιπλέον προστασία από τον αέρα ενώ διατηρούν χαμηλό το βάρος και τον όγκο τους, πράγμα που βοηθά να χωράνε ευκολότερα στις τσέπες της μπλούζας ή του τζάκετ μας όταν δεν τα χρειαζόμαστε.

    Καλύμματα Παπουτσιών
    Τα καλύμματα παπουτσιών φοριούνται πάνω από το ποδηλατικό παπούτσι σα γάντι και προστατεύουν κυρίως το εμπρόσθιο τμήμα των κάτω άκρων μας από το κρύο και το νερό. Καλύμματα τα οποία είναι κατασκευασμένα από υλικά όπως το Windstopper, προστατεύουν τα κάτω άκρα με δύο τρόπους: Πρώτον, εμποδίζουν τον κρύο αέρα να διαπεράσει και να φτάσει στα δάκτυλα, και δεύτερον το εσωτερικό μονωτικό υλικό βοηθά να διατηρούνται τα πόδια ζεστά. Στην περίπτωση που βραχούν τα συγκεκριμένα καλύμματα, λόγω του ότι το υλικό κατασκευής τους είναι και διαπνέον, το νερό θα πάρει τη θερμοκρασία του σώματος χωρίς να παγώσει τα πόδια μας και θα αρχίσει σταδιακά να εξατμίζεται εξασφαλίζοντας και πάλι την άνεση κατά τη διάρκεια της βόλτας ή προπόνησης.

    Ο ποδηλατικός ρουχισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και πολλές φορές παραμένει μυστήριο, ιδίως για τους νέους φίλους του αθλήματος, τους οποίους κι ελπίζω να βοήθησα να αποκωδικοποιήσουν μερικές βασικές αρχές που διέπουν τον ποδηλατικό ρουχισμό. Από εδώ και πέρα μόνο, η πράξη θα σας δώσει περισσότερες απαντήσεις στο πιό ρούχο είναι το καταλληλότερο για εσάς. Προσωπικά, θεωρώ τον ρουχισμό πολύ σημαντικό, καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ποδηλατικού σας εξοπλισμού το οποίο μπορεί να σας κάνει να λατρέψετε ή να μισήσετε μια ποδηλατική εξόρμηση μέσα στις κρύες ημέρες του χειμώνα.

    Θυμηθείτε, δεν υπάρχει κακός καιρός που θα σας αναγκάσει να αναβάλλετε μία ποδηλατική σας εξόρμηση. Υπάρχει μόνο κακός εξοπλισμός!
    Επεξηγήσεις Υλικών:
    WINDSTOPPER, THERMOLITE & COOLMAX.


    WINDSTOPPER
    Τα προϊόντα από Windstopper προσφέρουν ελευθερία στην κίνηση ενώ κάνουν την ενασχόλησή μας με τις υπαίθριες δραστηριότητες μια πραγματική ευχαρίστηση κι εμπειρία. Το Windstopper προσφέρει άνεση και προστατεύει το σώμα μας από μια σειρά διαφορετικών καιρικών συνθηκών και δραστηριοτήτων. Μπορούμε πλέον να επικεντρωνόμαστε στη δραστηριότητα και στην ευχαρίστηση που πηγάζει από αυτή χωρίς αυτή να διακόπτεται από το κρύο, την υγρασία, ή την υπερθέρμανση του σώματός μας από την άσκηση.


    Ολοκληρωτική αντιανεμική ιδιότηταΠροστατεύει τη θερμοκρασία του σώματος και τη διατηρεί στα φυσιολόγικά της επίπεδα σταματώντας εντελώς τη διαπέραση του αέρα από το ύφασμα και κρατώντας το σώμα μακριά από το κρύο.

    Μέγιστη αναπνευστικότητα
    Εμποδίζει την υπερθέρμανση του σώματος από την υπερβολική συγκέντρωση του ιδρώτα στο ρούχο. Επιτρέπει την εύκολη αποβολή του ιδρώτα και της υγρασίας που δημιουργείται μέσα από τις ειδικά σχεδιασμένες ίνες του, ισορροπώντας την θερμοκρασία του σώματος και κρατώντας το στεγνό.
    Περισσότερες πληροφορίες: Windstopper
    THERMOLITEΤο Thermolite είναι ένα υλικό που προσφέρει ζεστασιά και άνεση χωρίς βάρος, ακόμα και όταν το ρούχο είναι βρεγμένο. Το πανάλαφρο ύφασμά του αντέχει ακόμα και στις πιο δύσκολες χρήσεις, ενώ η κατασκευή του από «κενές» (κούφιες) ίνες παγιδεύουν πολύ εύκολα τον αέρα για καλύτερη μόνωση. Επίσης, οι χρήστες ενός ρούχου κατασκευασμένου από Thermolite παραμένουν πιο στεγνοί επειδή το υλικό στεγνώνει 20% γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο μονωτικό υλικό και 50% γρηγορότερα από το βαμβάκι. Το Thermolite είναι ένα από τα καλύτερα ύφασματα ρουχισμού γιατί είναι άνετο, ελαφρύ και επιτρέπει ελευθερία στις κινήσεις.

    Εμπνευσμένο από τη Μητέρα Φύση
    Όταν η ομάδα επιστημόνων δημιούργησε το Thermolite, η φύση ήταν ο οδηγός τους. Ανακάλυψαν ότι οι τρίχες των πολικών αρκούδων ήταν κενές (κούφιες) στο εσωτερικό τους για να μπορούν να αντιστέκονται στο πολικό ψύχος. Από αυτή την απλή ανακάλυψη οι «κενές» (hollow) ίνες και το Thermolite δημιουργήθηκαν.
    Περισσότερες πληροφορίες: Thermolite
    COOLMAX
    Το Coolmax είναι ένα υλικό σχεδιασμένο να μεταφέρει την υγρασία (ιδρώτα) μακριά από το σώμα ώστε αυτό να διατηρείται στεγνό και δροσερό. Η απόδοση και άνεση που προσφέρει το Coolmax πραγματοποιείται μέσω ειδικά σχεδιασμένων και κατασκευασμένων ινών από πολυέστερ (όχι απλών ινών από πολυέστερ) . Οι ίνες αυτές λειτουργούν διαφορετικά από τις δύο πλευρές ενός υφάσματος από Coolmax. Διοχετεύουν μέσω «μικροκαναλιών» τον αέρα από έξω προς τα μέσα για τον σωστό αερισμό του σώματος, ενώ από μέσα προς τα έξω αποβάλλουν τον ιδρώτα ώστε να κρατηθεί το δέρμα στεγνό. Οι παρπάνω ιδιότητες του Coolmax, ενισχύονται από την καταπληκτική αίσθηση ελαστικότητας που προσφέρει το ρούχο όταν φοριέται, αίσθηση που δημιουργεί ο συνδιασμός των ινών πολυέστερ με elasterell-p ή LYCRAR elastane.
    Περισσότερες πληροφορίες: Coolmax  πηγη www.cyclist.gr
    Καλο χειμωνα.




    Η Συντήρηση του Ποδηλάτου σε 10 βήματα.

    Η συντήρηση του ποδηλάτου μας πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αναλόγως της χρήσης. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος του ποδηλάτου. Συχνά ανακαλύπτουμε βίδες οι οποίες έχουν λασκάρει ή έχουν σπάσει. Ο συχνός έλεγχος θα αποτρέψει την ταλαιπωρία στο δρόμο.
    Η βασική εργασία της συντήρησης του ποδηλάτου είναι η λίπανση, η οποία θα μας εξασφαλίσει την καλή λειτουργία του και την μικρότερη δυνατή φθορά των εξαρτημάτων. Η λίπανση μετά από χρήση σε βροχή πρέπει να γίνεται επιμελώς και αφού προηγηθεί καθαρισμός και σκούπισμα του ποδηλάτου. 

    1. Αλυσίδα
    Η αλυσίδα ενός ποδηλάτου δέχεται την περισσότερη δύναμη και έχει την περισσότερη φθορά. Πρέπει να λιπαίνεται μια φορά την εβδομάδα εφόσον το ποδήλατο χρησιμοποιείται καθημερινώς. Αν πάλι η χρήση του είναι πιο αραιή, τόσο πιο αραιή είναι θα είναι και η λίπανση της. Μετά από βροχή επιβάλλεται. Πρώτα πρέπει να καθαριστεί η αλυσίδα είτε με ειδικό καθαριστικό είτε με νερό, σαπούνι και μαλακό βουρτσάκι. Σκουπίζουμε με πανί για να καθαρίσει και απλώνουμε το λάδι γυρίζοντας ταυτόχρονα το πετάλι με το άλλο χέρι. Η εναλλαγή σε όλους τους δίσκους ταχυτήτων θα λιπάνει όλο το σύστημα. Μερικά λεπτά μετά την εφαρμογή του λαδιού σκουπίζουμε το λάδι που περισσεύει με ένα στεγνό και καθαρό πανί.
     2. Πίσω εκτροχιαστής (ντεραγιέ)
    Καθαρίζουμε τα μέρη του εκτροχιαστή με μικρό πινέλο για να αφαιρέσουμε σκόνη και χώμα. Λιπαίνουμε στις αρθρώσεις των κινητών μερών του εκτροχιαστή. Σκουπίζουμε το περιττό λάδι.
     3. Εμπρός εκτροχιαστής (ντεραγιέ)
    Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον εμπρός εκτροχιαστή.

     4. Φρένα
    Καθαρίζουμε προσεκτικά με πινέλο και βάζουμε μερικές σταγόνες λιπαντικού στις αρθρώσεις. Τα παπουτσάκια των φρένων καθαρίζονται με βρεγμένο πανί.

    5. Μανέτες Φρένων
    Η λίπανσή τους πρέπει να γίνεται μηνιαίως. Μετά από βροχή επιβάλλεται. Τραβώντας την προς τα πίσω, λιπαίνουμε τις αρθρώσεις.

     6. Συρματόσχοινα φρένων & ταχυτήτων
    Στο ποδήλατο υπάρχουν αρκετά συρματόσχοινα. Με τον καιρό τα καλώδια ξεραίνονται εσωτερικά με αποτέλεσμα να μειώνουν την απόδοση των φρένων και των εκτροχιαστών. Λιπαίνουμε στις φωλιές των καλωδίων και κινούμε τα συρματόσχοινα μπρος – πίσω με τους μοχλούς ταχυτήτων ή φρένων, ώστε να προχωρήσει το λιπαντικό μέσα στο καλώδιο.

    7. Quick release (μπλοκάζ)
    Κάθε ένα μήνα περίπου, λιπαίνουμε τα quick release γιατί όταν οι λεβιέδες στεγνώνουν δεν δουλεύουν σωστά και παράλληλα τους αισθανόμαστε σκληρούς ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Αν ξεβιδώσετε το quick release τόσο ώστε να προκαλέσετε την πλήρη αποσυναρμολόγησή του, σιγουρευτείτε ότι έχετε και τα δύο ελατήρια. Στην συναρμολόγηση, προσέξτε η στενή πλευρά των ελατηρίων να βλέπει προς τα μέσα.

    8. Συσφίξεις
    Ελέγχουμε σχολαστικά τις βίδες για τυχόν χαλάρωση.

    9. Αναρτήσεις
    Καθαρίζουμε με πανί τους κυλίνδρους της ανάρτησης και τις τσιμούχες που εκτίθενται σε σκόνη και χώμα. Λιπαίνουμε τις τσιμούχες και τους συνδέσμους.

    10. Ζάντες
    Καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί το προφίλ της ζάντας του έρχεται σε επαφή με τα φρένα. Αν έχει αρκετά κατάλοιπα από τα φρένα, χρησιμοποιούμε ψιλό γυαλόχαρτο και τρίβουμε ομοιόμορφα.

    Για οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να ζητήσετε την γνώμη ενός τεχνικού.

    Αναμένουμε τα δικά σας σχόλια σχετικά με την συντήρηση του ποδηλάτου σας.
    πηγη www.podilatesdytika.blogspot.com



    Περιβαλλοντική βιωσιμότητα.


    Τρεις λόγοι για τους οποίους οι δύο τροχοί είναι ιδανικοί για τις πόλεις.
    Συχνά –και ειδικά τον τελευταίο καιρό- εξυμνούμε τα ποδήλατα για το ότι είναι μη ρυπογόνα και υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αλλά τι ακριβώς εννοούμε με αυτό; Και πώς ακριβώς λειτουργεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα των ποδηλατικών δικτύων; Παρακάτω ακολουθούν τρεις λόγοι που τα ποδήλατα και τα αντίστοιχα δίκτυα είναι ιδανικά για τη δημιουργία περιβαλλοντικά βιώσιμων πόλεων:

    1. Ενσωματωμένη ενέργεια

    Η ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για να παραχθεί ένα ποδήλατο είναι ελάχιστη συγκριτικά με πολλές άλλες μορφές μεταφορών. Ένα ποδήλατο δρόμου βάρους 7,2κ με σκελετό carbon χρησιμοποιεί 11,546,658,000 Joules ενέργειας κατά τη διάρκεια της παραγωγής του, συγκριτικά με τα 118,284,466,000 για ένα συμβατικό αυτοκίνητο Αμερικάνικης παραγωγής του 2008. Σαφώς οι παραπάνω τιμές ποικίλουν, ανάλογα με τον τύπο ποδηλάτου και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, αλλά αν λάβουμε υπόψη αυτό και μόνο βλέπουμε ότι το ποδήλατο έχει χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια. Επιπλέον, για την κατασκευή ενός ποδηλατοδρόμου δαπανάται λιγότερη ενέργεια από ότι για έναν αυτοκινητόδρομο, απαιτώντας και λιγότερο χώρο και ελάχιστα θεμέλια.

    2. Η ποιότητα του αέρα

    Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενός ποδηλάτου είναι κάτι περισσότερο από απλά χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια. Αν αρκετοί άνθρωποι αλλάξουν από ένα μέσο μεταφοράς που μολύνει το  περιβάλλον και πάνε στο ποδήλατο – ένα μέσο μεταφοράς με μηδενική εκπομπή CO2 όταν χρησιμοποιείται – υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βελτιωμένη ποιότητα αέρα στις πόλεις που ζούμε.

    Το Μέξικο Σίτι και το Λονδίνο έχουν χαμηλά ποσοστά χρήσης ποδηλάτου, κάνοντας μέχρι το 2% του συνόλου των μετακινήσεών τους με αυτό. Είναι τυχαίο λοιπόν, ότι και οι δύο αυτές πόλεις έχουν εμφανέστατα κακή ποιότητα αέρα; Ίσως όχι, αν και θα ήταν τόσο ανόητο και υπερβολικό να αποδώσουμε το γεγονός αυτό εξ ολοκλήρου στην κατανομή ανά μεταφορικό μέσοΩστόσοκάθε άτομο που μεταβαίνει από την οδήγηση ενός αυτοκινήτου στο ποδήλατο είναι υπεύθυνη για λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακαΑν μπορούσαμε να κάνουμε το ποδήλατο μια πραγματική εναλλακτική λύση και για άλλα μέσα μεταφοράς, τότε θα καταφέρναμε να επιτευχθεί μια τέτοια στροφή, όπου η βελτίωση της ποιότητας του αέρα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

    3. Ηχορύπανση

    Η ρύπανση είναι κάτι περισσότερο από μόνο εκπομπέςΤα επίπεδα θορύβου στις πόλεις μπορούν να θεωρηθούν ρυπογόνα και επίσης συνδέονται με μακροχρόνιους κινδύνους για την υγεία:
    Ο θόρυβος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνηακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνουΌσο περισσότερο μείνουν αυτές οι ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσουν απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας- Alok Jha

    Ορισμένες πόλεις έχουν επισημάνει και την ηχορύπανση στην ημερήσια διάταξη της βιωσιμότητάς τους. Το Vancouver 2020 - «ένα σχέδιο δράσης για να γίνει το Vancouver η πιο πράσινη πόλη του κόσμου μέχρι το 2020», φαντάζεται ένα ιδιαίτερα βιώσιμο μέλλον για την Καναδική πόλη, που προβλέπει «λιγότερη μόλυνση και καθαρότερο αέραλιγότερο θόρυβο από τις μηχανές και περισσότερο κελάηδισμα». Παρόλο που το θέμα πάει μακριά σε μια σχεδόν παραμυθένια ιστορία για τη βιωσιμότητα, οι εκτιμήσεις για την ηχορύπανση δείχνουν ότι το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της βιωσιμότηταςτουλάχιστον σε ορισμένες πόλεις. Με την ίδια έκθεση που αναφέρει μια αύξηση στα επίπεδα του ποδηλάτου ως αναπόσπαστο κομμάτι στην ανάπτυξη των κοινοτήτωνο ρόλος του ποδηλάτου για τη μείωση της ηχορύπανσης φαίνεται να είναι όλο και πιο σημαντικός.

    Δυστυχώς, τα ποδηλατικά δίκτυα και τα ίδια τα ποδήλατα δεν είναι πανάκεια για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις μιας πόληςΗ ανάλυση της ποιότητας του αέρα είναι περίπλοκηεπηρεάζεται από τους τοπικούς παράγοντες όπως τον καιρός, τη γεωγραφία και τη βιομηχανία  πάνω στα οποία τα ποδηλατικά δίκτυα δεν έχουν κανέναν έλεγχοΣτην πραγματικότητα, οι πόλεις θα χρησιμοποιούν πάντα ενέργεια, θα εκπέμπουν άνθρακα και θα κάνουν θόρυβοΩστόσοσε μια πόλη που εξαρτάται από τα ποδήλατα περισσότερο από άλλα αυτοματοποιημέναμέσα μεταφοράς, θα απαιτείται λιγότερη ενέργεια, θα εκπέμπεται λιγότερος άνθρακας και θα υπάρχει λιγότερος θόρυβος.
    πηγη www.mbike.gr



    Ποδηλασία.. ένα κοινωνικό προσόν.

    Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος κόσμος μπαίνει στον κόσμο του ποδηλάτου για να γυμναστεί, να μετακινηθεί ή απλά να χαλαρώσει από την ολοένα πιο απαιτητική και μονότονη καθημερινότητα.

    Παράλληλα, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η ανυπόφορη πλέον κυκλοφοριακή συμφόρηση που κλέβει καθημερινά πολλές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο μας και η οικολογική ευαισθησία που αγγίζει όλες τις ηλικίες, κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, οδηγεί όλο και περισσότερο κόσμο στην χρήση του ποδηλάτου παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας.

    Πολλοί είναι ακόμα οι άνθρωποι όμως που δεν χρησιμοποιούν το ποδήλατο για λόγους ασφαλείας, θεωρώντας ότι οι μεγάλες πόλεις σαν την Αθήνα δεν είναι και τόσο «φιλικές προς τον ποδηλάτη». Σίγουρα, όταν κάποιος πηγαίνει στη Δανία ή την Ολλανδία, η εικόνα που αντικρύζει μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ποδηλατικός παράδεισος. Η εικόνα δεν είναι όμως η ίδια και στο Λονδίνο ή το Παρίσι όπου και τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι και ακόμα περισσότερο οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν. Όμως, οι δύο αυτές πόλεις αλλά και άλλες όπως η Βαρκελώνη, έχουν βάλει πλάνα για να γίνουν από τις πιο φιλικές στον ποδηλάτη, παρ’ολες τις «αντιξοότητες» που αντιμετωπίζουν.

    Τι κάνει επικίνδυνη τη χρήση του ποδηλάτου στις μεγαλουπόλεις όμως; Η απάντηση συνήθως είναι «οι δρόμοι και τα αυτοκίνητα». Αν δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά, ο κίνδυνος έρχεται από τους συνανθρώπους μας, τους αυτοκινητιστές, μοτοσυκλετιστές ή συμποδηλάτες μας. Δεν προέρχεται από τα μέσα που οδηγούν.



    Είναι πολύ εύκολο να αισθανθούμε τον κίνδυνο από τα αυτοκίνητα που περνούν από δίπλα μας σαν να ανήκει μόνο σε αυτούς ο χώρος. Όμως κάποιος που θα αρχίσει να μετακινείται ακόμα και σε πόλεις σαν την Αθήνα, σιγά σιγά θα αρχίσει να συνηδειτοποιεί ότι το ποδήλατο μπορεί να τον μετακινήσει γρηγορότερα, ασφαλέστερα και με οφέλη προς την υγεία του.

    Η ποδηλασία είναι ένα κοινωνικό προσόν κι έχει να κάνει περισσότερο με το αίσθημα του «μοιράζομαι τον κοινό χώρο» με τους συνανθρώπους μου παρά με τις ικανότητές μας να ποδηλατίσουμε. Όταν το καταλάβουν όλες οι πλευρές αυτό, τότε είμαστε στα μέσα μιας διαδρομής για καλύτερες και πιο ασφαλείς ποδηλατικές μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

    Όταν ποδηλατείτε στους δρόμους, λίγη ευγένεια κι ένα χαμόγελο ακόμα και σε αυτούς που δεν θέλουν να μοιραστούν το δρόμο θα μας κάνει όλους καλύτερους και θα βάλει σε σκέψεις ακόμα και τους πιο «κτητικούς».


    Μερικές συμβουλές για την ασφάλεια ενώ ποδηλατείτε κάνουν τη μετακίνηση σας ασφαλέστερη αλλά και πιο διασκεδαστική.

    •    «Διαβάστε το δρόμο»

    Παρατηρήστε το περιβάλλον δίπλα σας στο σύνολό του και κοιτάζετε γύρω σας, όχι μόνο απολύτως μπροστά σας. Μάθετε σιγά σιγά να «διαβάζετε» τους δρόμους αλλά και να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων, όπως ένα αυτοκίνητο που ίσως δεν σταματήσει σε μια διασταύρωση, ένας πεζός που θα πεταχτεί στο δρόμο, ή ένα λεωφορείο που θα ξεκινήσει και πάλι από τη στάση. Όσες περισσότερες ώρες ποδηλατείτε μέσα στην πόλη τόσο περισσότερο θα μαθαίνετε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων και να αισθάνεστε μεγαλύτερη σιγουριά στο χώρο που κινείστε.

    •    Τοποθέτηση στο Δρόμο και Ορατότητα

    Τις περισσότερες φορές που γίνεται ένα ατύχημα με ποδήλατο, ο οδηγός θα πει, «δεν τον είδα». Τα αυτοκίνητα  ή καλύτερα οι οδηγοί των αυτοκινήτων δεν έχουν σκοπό να χτυπήσουν έναν ποδηλάτη που κινείται στο δρόμο. Απλά τις περισσότερες φορές ο ποδηλάτης δεν είναι ορατός στους οδηγούς.

    Μην κινείστε πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο όταν ποδηλατείτε. Κοντά στα πεζοδρόμια μαζεύονται όλα τα γυαλιά και τα πετραδάκια που μπορεί να προσκαλέσουν ζημιά στα λάστιχά σας (σκασίματα). Επίσης, κοντά στα πεζοδρόμια βρίσκονται και οι σχάρες για τα νερά οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες να «εγκλωβίσουν» τη ρόδα του ποδηλάτου που περνάει από πάνω τους. Κινηθείτε προς το κέντρο της μιας λωρίδας και λίγο πιο μέσα έτσι ώστε να δώσετε το στίγμα σας στα αυτοκίνητα που θα βρεθούν από πίσω σας.

    Επίσης, όταν ποδηλατείτε δίπλα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ποδηλατίστε σε απόσταση «μιας πόρτας». Δεν θέλετε ενώ ποδηλατείτε να ανοίξει ξαφνικά κάποιος οδηγός την πόρτα του αυτοκινήτου του και να βρεθείτε, χωρίς να το καταλάβετε, μέσα στο αυτοκίνητο.

    •    Ηρεμία και αποφασιστικότηταΌταν κινείστε στο δρόμο, μην κάνετε απότομες ή νευρικές κινήσεις. Αποφασίστε την πορεία που θέλετε να πάτε και πραγματοποιήστε την. Μην αλλάζετε το ρυθμό σας απότομα (μια γρήγορα, μια σιγά), μην κάνετε προσπεράσεις αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τις κάνετε και μην οδηγείτε επικίνδυνα ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Όταν θέλετε να στρίψετε, αφήστε το δεξί ή αριστερό σας χέρι από το τιμόνι, ανάλογα προς τα που στρίβετε και σηκώστε το χέρι σας να έρθει παράλληλα με το έδαφος. Το χέρι σας είναι σαν το φλας του αυτοκινήτου που ενημερώνει την κυκλοφορία προς πια κατεύθυνση θα κινηθείτε.

    Μην αλλάζετε γνώμη τελευταία στιγμή. Όταν αποφασίζετε ότι θα στρίψετε δεξιά, κάντε το. Όταν σας δίνουν προτεραιότητα να περάσετε, περάστε αμέσως, μην διστάσετε. Το ίδιο ισχύει και όταν δίνετε εσείς προτεραιότητα, σε αυτοκίνητα ή πεζούς. Η απότομη αλλαγή πορείας και η νευρική οδήγηση είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει  ατύχημα, είτε σε εσάς, είτε σε κάποιο συμπολίτη σας. Μην το προξενήσετε.

    Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι επειδή οι άνθρωποι τους κάνουν επικίνδυνους. Δείξτε τα κοινωνικά σας προσόντα όταν θα βγείτε στο δρόμο, οδηγήστε το ποδήλατό σας με σεβασμό προς τους συνανθρώπους σας και με ένα ευγενικό χαμόγελο, μοιραστείτε το δρόμο μαζί τους.
    Καλά χιλιόμετρα..και πολύ  ΠΡΟΣΟΧΗ..
    πηγη www.cyclist.gr



    Μάζεψε τα μπογαλάκια σου... και δρόμο!

    Κείμενο: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

    Οι μεγάλες, μακρινές ποδηλατικές διαδρομές προσφέρουν μία ξεχωριστή ικανοποίηση: Σε κάποιο σημείο, μπορείς να γυρίσεις, να κοιτάξεις τον ορίζοντα πίσω σου και να πείς "Από εκεί ήρθα!". Το αίσθημα της αυτονομίας που κερδίζεις από κάτι τέτοιο αποτελεί επιβράβευση από μόνο του, μιάς και κινείσαι με την ίδια σου τη δύναμη και χωρίς καμία εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα ή άλλη μορφή εμπορεύσιμης ενέργειας. Πιστέψτε με όταν σας το λέω, η χαρά που δίνει η ολοκλήρωση μιας ολοήμερης "ποδηλατάδας" (είτε αυτή είναι χωμάτινη, είτε ασφάλτινη) είναι πολλαπλάσια από αυτή που δίνει η ολοκλήρωση μιας συνηθισμένης βόλτας!


    Σίγουρα όμως, οι μαραθώνιες και υπερμαραθώνιες διαδρομές δεν είναι για όλους. Απαιτείται ένα καλό επίπεδο αντοχής, αλλά και κάποια σχετική εμπειρία για να τα βγάλει κανείς πέρα. Αν κάποιος διαθέτει τα παραπάνω, τότε το μόνο που έχει να σκεφτεί είναι ο εξοπλισμός του -και όταν λέω "εξοπλισμός", δεν εννοώ μόνο το ποδήλατο και το κράνος του, εννοώ τα πάντα! Ας τα δούμε όμως ένα-ένα...


    Ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ...
    Όπως ο Λούκι Λούκ συνοδεύεται πάντα από την Ντόλι (το πιστό του άλογο), έτσι και εσείς θα καβαλήσετε το ποδήλατό σας (αλλιώς δεν είναι ποδηλατάδα, αλλά πεζοπορία! :P). Θα πρέπει λοιπόν το ποδήλατό σας να είναι σε άριστη μηχανική κατάσταση. Εάν διαπιστώσετε πως ο δίτροχος σύντροφός σας έχει κάποιο πρόβλημα (όσο ασήμαντο και να σας φαίνεται αρχικά), φροντίστε να το δεί επαγγελματίας μηχανικός -μη το αμελήσετε, διότι μια μηχανική βλάβη μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε έναν πολύ μακρινό ποδαρόδρομο ή ακόμη χειρότερα, σε έναν σοβαρό τραυματισμό!

    Φροντίστε να έχετε τα σωστά ελαστικά (π.χ. σε ένα ΜΤΒ δε χρειάζεται να τοποθετήσετε ελαστικά πάχους 2.3" ή 2.5" για να καλύψετε 100Km χώματος, εκτός αν πρόκεται να πατήσετε σε εξαιρετικά κακοτράχαλο έδαφος) και να τους βάλετε τη σωστή πίεση. Προτιμήστε ένα λάστιχο που να κυλάει καλά, χωρίς όμως να θυσιάζει την άνεσή σας. Οι αναρτήσεις (αν και όπου αυτές υπάρχουν) καλό θα είναι να ρυθμιστούν με βάση το βάρος του φορτίου που θα κουβαλήσετε: Για παράδειγμα, εγώ ζυγίζω 74Kg, αλλά μαζί με το φορτωμένο μου Υδροδοχείο Πλάτης (3lt. νερού + 8lt. για εργαλεία, ρούχα, κάμερα, σαμπρέλλες) η βελόνα της ζυγαριάς μπορεί να δείξει 7-8Kg παραπάνω! Άρα, τα 110psi στη μπουκάλα του FS μου θα πρέπει να γίνουν 115-120...

    Για μία ασφάλτινη διαδρομή που πρόκεται να κάνετε με ποδήλατο δρόμου (κουρσάκι), φροντίστε να το εξοπλίσετε με δύο παγουροθήκες ώστε να έχετε αρκετό νερό μαζί σας, καθώς και τσαντάκι σέλλας για τα διάφορα εργαλεία, σαμπρέλλες & μικροπράγματα.

    Επίσης, μη διαλέξετε τη μεγάλη αυτή διαδρομή που πρόκεται να κάνετε για να εγκαινιάσετε τα νέα σας παπούτσια / σέλλα / χερούλια ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι εξοπλισμού δεν έχετε ξαναδοκιμάσει, και δε γνωρίζετε αν θα σας βολέψει σίγουρα. Αν έχετε καινούργιο εξοπλισμό, δοκιμάστε τον και εξοικειωθείτε μαζί του πριν το μακροσκελές επιχείρημά σας(σκεφθείτε στο χιλιόμετρο #40 να σας χτυπήσουν τα καινούργια σας παπούτσια, και να έχετε άλλα 65 μέχρι να επιστρέψετε!).

    Εξοπλισμόςτο Α και το Ω...
    Δεν ξέρω πόσοι από εσάς βλέπατε την τηλεοπτική σειρά "Μαγκάιβερ" τέλη '80 με αρχές '90, αλλά αν θυμάστε, η σειρά λεγόταν "Μαγκάιβερ" και όχι "Πάλι την έπαθα σα βλάκας" λόγω της εφευρετικότητας αλλά και προνοητικότητας του πρωταγωνιστή: Είχε πάνταστην τσέπη του έναν Ελβετικό σουγιά-πολυεργαλείο, ο οποίος τον είχε "ξελασπώσει" ούκ ολίγες φορές! Βέβαια, εσείς δε θα χρειαστεί να κατασκευάστε αυτοσχέδιο μπαζούκα από μπαμπάκι, οδοντόκρεμα και ρολό τουαλέτας ώστε να δραπετεύσετε από το μπουντρούμι που σας έχωσε ο σατανικός Σεΐχης, αλλά θα πρέπει να καταλάβετε πως η σωστή επιλογήπολυεργαλείου (αλλά και εξοπλισμού γενικότερα) μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ υπέροχης εμπειρίας και φρικιαστικού βασανιστηρίου...

    • Πολυεργαλείο: Ρίξτε μια ματιά στο ποδήλατό σας και δείτε τι ειδών βίδες διαθέτει. Άλλεν; Τί μεγέθη; Σταυρωτές, ίσιες, Torx, παξιμάδια; Κοιτάξτε καλά και κάντε μία λίστα αν αυτό χρειάζεται. Τα σύγχρονα ποδήλατα άνω των €500 - €600 έχουν ελάχιστα ή καθόλου παξιμάδια ενώ οι περισσότερες βίδες τους είναι τύπου Allen, 3-8mm. Βίδες με "σταυρωτό" κεφάλι θα βρείτε σε εμπρόσθιο και οπίσθιο εκτροχιαστή (ρύθμιση ορίων), ενώ Torx σε πολλά ΜΤΒ που διαθέτουν δισκόφρενα. Επίσης, θα ήταν σοβαρή παράλειψη το πολυεργαλείο σας να μη διαθέτει κόφτη αλυσίδας.
    Η δική μου πρόταση (αλλά μη σταθείτε σ' αυτή, κάντε την έρευνά σας) θα ήταν ένα πολυεργαλείο που να διαθέτει τουλάχιστον τα εξής:
    • Allen 3, 4, 5, 6, 8mm
    • Κόφτη Αλυσίδας
    • Ίσιο και Σταυρωτό (phillips) κατσαβίδι
    • Ακτινολόγο (δηλ. κλειδάκι για τις ακτίνες σας)
    Ως σοβαρά bonus μπορούν να θεωρηθούν:
    • Λεβιεδάκια αφαίρεσης ελαστικών
    • Torx
    • Μαχαιράκι
    Και προς Θεού, μη δελεαστείτε από ανοιχτήρι μπύρας, πυξίδα (μπορεί να είναι και άχρηστη!), χαρακάκι ή στυλό -καλά είναι αν υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει ν' αποτελέσουν κριτήριο αγοράς. Προσωπικά, για μικρές εξορμήσεις (max 30Km)κουβαλάω μαζί μου ένα Ritchey CPR-14 (που δυστυχώς δεν παράγεται πιά, αλλά κυκλοφορούν πολλοί "κλώνοι" του στο εμπόριο), ενώ για μεγαλύτερες αποστάσεις προτιμώ κάτι αντίστοιχο του Big Brother. Επίσης, πάντα έχω μαζί μου και ένα μικρό σουγιαδάκι αμελητέου βάρους.
    • Τρόμπα: Οποιοδήποτε καλό κατάστημα ποδηλάτων διαθέτει αρκετές τρόμπες για να σας μπερδέψει και να μη ξέρετε τι θέλετε. Θα προσπαθήσω να σας συμβουλεύσω όσο καλύτερα μπορώ, ώστε ν' αποφύγετε τις παγίδες του marketing και της εντυπωσιακής εμφάνισης.
    Κατ' αρχάς, οι φορητές τρόμπες που υπάρχουν στο εμπόριο αυτή τη στιγμή διαχωρίζονται σε αυτόματες (με χρήση φιαλίδιου CO2) και χειροκίνητες(παραδοσιακές). Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία, οι υβριδικές, οι οποίες συνδυάζουν την ευκολία της αυτόματης με την αξιοπιστία της χειροκίνητης: Σας τέλειωσε το φιαλίδιο; Συνεχίστε με το χέρι! Πάντως το λάστιχο θα το φουσκώσετε ;)

    Σε περίπτωση που δε μπορείτε να διαθέσετε περίπου €30 για μια υβριδική τρόμπα, προτιμήστε μία καλής ποιότητας χειροκίνητη που να μπορεί να φουσκώσει επαρκώς τα ελαστικά σας (π.χ. οι κούρσες χρειάζονται 90-110 psi, άρα πολλές τρόμπες δεν κάνουν για τη συγκεκριμένη εφαρμογή!). Επιλέξτε κάποια που να έχει στιβαρή κατασκευή (οι αλουμινένιες είναι γενικά πιό ανθεκτικές από τις πλαστικές), αντιολισθητική λαβή, καθώς και να μη καταλαμβάνει πολύ χώρο. Το μανόμετρο("πιεσόμετρο") είναι δευτερεύουσας σημασίας, όχι όμως και η δυνατότητα επιλογής βαλβίδας ("γαλλική" ή αυτοκινήτου). Οι περισσότερες μίνι-τρόμπες στο εμπόριο είναι πανάλαφρες, πράγμα θετικό.

    Σε περίπτωση που το ποδήλατο διαθέτει αναρτήσεις αέρος (ΜΤΒ, Touring) καλό θα είναι να κουβαλάτε μαζί και την αντίστοιχη τρόμπα -θα είναι πρακτικά αδύνατο να ρυθμίσετε -αν χρειαστεί- τις αναρτήσεις σας με την τρόμπα των ελαστικών!
    • Σαμπρέλλες: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύει το λαϊκό ρητό "μία ίσον καμία"! Πάρτε μαζί σας δύο ή τρείς, ανάλογα με την απόσταση που θα διανύσετε και το έδαφος / οδόστρωμα που θ' αντιμετωπίσετε:
    Οι "ΜΤΒήδες" θα πρέπει να έχουν γενικά το νού τους για εξαιρετικά βραχώδη εδάφη, ενώ κατά τους θερινούς μήνες να προσέχουν ιδιαίτερα για αγκάθια, μιάς και τότε είναι πιό επικίνδυνα (ξεραίνονται από τη ζέστη και σκληραίνουν).

    Οι "κουρσάδες" θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε υπ' όψιν τους αν πρόκεται να κινηθούν εντός αστικού οδικού δικτύου (λακκούβες, σπασμένα γυαλιά) ή επαρχιακού(ράγες τραίνου, σαθρό οδόστρωμα) και να προσέχουν ανάλογα.

    Πέρα από τις απλές σαμπρέλλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι πιθανό να βρείτε και άλλα είδη, όπως π.χ. κάποιες που περιέχουν υγρό στεγανοποίησης (σε περίπτωση που η σαμπρέλλα τρυπήσει, το υγρό που εμπεριέχεται σ' αυτή σφραγίζει την τρύπα και συγκρατεί τον αέρα), ή κάποιες υπερελαφρές. Τι πλεονέκτημα θα μπορούσαν να έχουν οι υπερελαφρές σαμπρέλλες σε αυτή την περίπτωση; Μα φυσικά ζυγίζουν λιγότερο και συνήθως καταλαμβάνουν και λιγότερο χώρο απ' ότι οι συνηθισμένες, άρα μπορείτε να πάρετε περισσότερες μαζί σας! Φροντίστε μόνο να επιδέχονται μπαλώματος, και αποφύγετε αυτές από latex μιάς και μπορούν να σκάσουν απροειδοποίητα, αλλά και χρειάζονται συμπλήρωμα αέρα αρκετά συχνά(εξαιρετικά πορώδη τοιχώματα!).

    Ακόμα και αν έχετε ελαστικά UST (tubeless) στο MTB σας, ακόμα και αν τα έχετε γεμίσει με υγρό στεγανοποίησης, μη ξεκινήσετε χωρίς τουλάχιστον μια σαμπρέλλα μαζί σας, ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί!

    Όσες σαμπρέλλες και να πάρετε τελικά, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να προμηθευτείτε και ένα...

    • Κιτ επισκευής αεροθαλάμων / ελαστικών: Σε καμία περίπτωση μην απομακρυνθείτε πολύ από το σπίτι αν δεν έχετε μαζί σας και ένα κιτ επισκευής αεροθαλάμων! Σε περίπτωση που σταθείτε εξαιρετικά άτυχοι από πλευράς σκασιμάτων, το μαγικό αυτό κουτάκι θα σας σώσει! Αν η τρύπα είναι μικρή (π.χ. από αγκάθι ή καρφί), ένα μπαλωματάκι μπορεί να κάνει πάλι τη σαμπρέλλα σας καινούργια.
    Τα κιτ επισκευής χωρίζονται σε τρία είδη:
    • Συμβατικά (με τα μπαλώματα, τη βενζινόκολλα, την κιμωλία, το τριφτάκι)
    • Αυτοκόλλητα (ακριβώς όπως το λέει το όνομά τους)
    • Tubeless (για την επισκευή ελαστικών ανευ αεροθαλάμων)
    Ενώ τα παραπάνω κιτ μπορούν να επισκευάσουν επιτυχώς ένα λάστιχο ΜΤΒ, δυστυχώς για τις κούρσες δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα: Οι υψηλές πιέσεις που απαιτούνται για την πλήρωση των ελαστικών δρόμου δίνουν πολύ μικρή πιθανότητα επιτυχίας στην επισκευή της σαμπρέλλας.
    • Διάφορα μικροπράγματα: Πέρα των κύριων "εργαλείων" σας, καλό είναι να κουβαλάτε διάφορα άλλα μικροπράγματα μαζί, τα οποία είναι εξίσου χρήσιμα:
    1. Λεβιεδάκια αφαίρεσης ελαστικών - Ακόμα κ αν το πολυεργαλείο σας διαθέτει κάτι τέτοιο, δύο παραπανήσια λεβιεδάκια μέσα στην τσάντα δε θα προσθέσουν παραπάνω από 10gr βάρους, ούτε θα καταλάβουν πολύ χώρο.
    2. Προσαρμογέας βαλβίδας - Σε περίπτωση που οι βαλβίδες των ελαστικών σας δεν είναι τύπου Schraeder (δηλ. αυτοκινήτου), καλό είναι να κουβαλάτε μαζί σας και έναν μικρό προσαρμογέα (adapter), ώστε αν χρειασθεί, να χρησιμοποιήσετε το κομπρεσέρ ενός βενζινάδικου / βουλκανιζατέρ που μπορεί να βρείτε στο δρόμο σας.
    3. Κρίκοι & πείροι αλυσίδας - Κατά την τοποθέτηση της αλυσίδαςσας (εάν αυτή έχει αλλαχθεί ποτέ), σίγουρα περίσσεψαν 2-3 ζεύγη κρίκων, καθώς και κάποιος πείρος σύνδεσης. Στην περίπτωση που τους έχετε φυλάξει, πάρτε τους μαζί σας. Ειδάλλως ζητήστε από ένα κατάστημα ποδηλάτων, αποκλείται να μην έχουν για να σας εξυπηρετήσουν -βεβαιωθείτε μόνο πως κάνουν για τη δική σας αλυσίδα!
    4. Zip-Ties - Γνωστά και ως "ζιπάκια", ή "πλαστικά δεματικά καλωδίων", τα μικρά αυτά κομματάκια πλαστικό μπορεί να σας γλυτώσουν από πολλή ταλαιπωρία, αφού οι χρήσεις τους είναι αναρίθμητες: Από πρόχειρες επισκευές σπασμένων εξαρτημάτων ή σκισμένων ελαστικών, μέχρι και κατασκευή αυτοσχέδιου νάρθηκα σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού. Προμηθευτείτε μερικά (βγαίνουν σε διαφορα μεγέθη)και καταχωνιάστε τα στη τσάντα σας, αχρείαστα να' ναι!
    5. Duct-Tape - Γνωστή και ως "υφασμάτινη ταινία", μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Τυλίξτε περίπου 1m γύρω από το παλουκόσελλό σας (στο υψηλότερό του σημείο, ακριβώς κάτω από τη σέλλα) και αφήστε το να υπάρχει. Ούτε βαραίνει, ούτε ενοχλεί!
    6. Φαρμακείο - Φροντίστε να προμηθευτείτε ένα μικρό, φορητό φαρμακείο που να χωρά στην τσάντα σας ή να μπορεί να προσαρμοστεί κάπου πάνω στο ποδήλατο. Επιλέξτε κάτι που να περιέχει τα απολύτως απαραίτητα, μιας και ούτε μπορείτε να κουβαλάτε άπειρο βάρος, αλλά και ούτε σας χρησιμεύουν σε κάτι όλα αυτά τα κουτάκια & σακκουλάκια, αν δεν ξέρετε πως να τα χρησιμοποιήσετε!
    7. Space Blanket - Η "μαγική κουβερτούλα από το διάστημα" μπορεί να σας σώσει τη ζωή σε περίπτωση που τα βρείτε σκούρα: Είτε κάποιος από την παρέα τραυματιστεί άσχημα και πάθει σοκ, είτε σας πιάσει ξαφνική μπόρα και χρειαστείτε ένα πρόχειρο αδιάβροχο ή πρόσθετη θερμομόνωση, το Space Blanket αξίζει το χαμηλό του αντίτιμο (μεταξύ €10-15).
    8. Χρήματα & κινητό τηλέφωνο - Μη φύγετε από το σπίτι χωρίς...

    Give me fuel, give me fire...
    ...που λένε και οι αγαπητοί Metallica, ή με άλλα λόγια φροντίστε για τα "καύσιμά" σας. Σίγουρα  δεν μπορείτε να κουβαλήσετε  μαζί σας ό,τι τραβά η όρεξή σας, γι' αυτό και  ό,τι πάρετε μαζί σας πρέπει να είναι "αξίας". Μια δική μου πρόταση θα ήταν η εξής:

    • Σάντουϊτς - Πάρτε μαζί σας ένα σάντουϊτς με γαλοπούλα και τυρί, χωρίς βούτυρο. Είναι ό,τι πρέπει για να "μαζέψει" τα γαστρικά υγρά σας και να μη νιώθετε το στομάχι σας άδειο.
    • Μπάρες ενέργειας - Πάρτε μαζί σας δύο μπάρες ενέργειας, θα τις χρειαστείτε!
    • Τζελάκι - Όταν η "σούρα" χτυπήσει την πόρτα, μην απαντήσετε. Καταπιείτε το "μαγικό" τζελάκι και μη της δώσετε σημασία. Προσοχή: Πολλά τζελάκια έχουν περιορισμό στην ημερήσια κατανάλωση! Προσωπικά δεν καταναλώνω παραπάνω από ένα το 24ωρο, και μόνο αν το χρειάζομαι.
    • Ηλεκτρολύτες - Καλό είναι το ένα σας παγούρι να περιέχει ηλεκτρολύτες, ακόμα και αν δεν κάνει ιδιαίτερη ζέστη. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήτε υδροδοχείο πλάτης, γεμίστε το μόνο με νερό και χρησιμοποιήστε ένα παγούρι για τους ηλεκτρολύτες σας.
    • Νερό - Φροντίστε να έχετε πάντα αρκετό μαζί σας, χωρίς όμως να το παρακάνετε και γίνετε το βυτιοφόρο της παρέας. Έχω δει αναβάτες να κουβαλάνε μαζί τους 3lt νερό σε φθινοπωρινή βόλτα διάρκειας 1-1½ ώρας -Ήμαρτον! Από την άλλη, έχω δει και αναβάτες να επιχειρούν 80Km κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο μόνο με ένα μικρό παγούρι νερό. Λίγη σκέψη και σωστός προγραμματισμός θα μας γλυτώσουν από τέτοιες ακρότητες. Γνωρίζουμε τη διαδρομή που θ' ακολουθήσουμε; Μήπως υπάρχουν σημεία όπου μπορούμε να ξαναγεμίσουμε τα υδροδοχεία μας; Μια μικρή έρευνα δε βλάπτει...


    Που θα χωρέσουν όλα αυτά;
    Καλή ερώτηση. Εδώ δεν υπάρχει μια "απόλυτη" απάντηση, θα έλεγα πως το θέμα είναι μάλλον προσωπικό: Άλλος γεμίζει το ποδήλατό του τσάντες και τσαντάκια, άλλος τα βάζει όλα σ' ένα σακίδιο πλάτης. Το μόνο που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι πως ό,τι φορτώσετε στην πλάτη σας, θα επιβαρύνει πρόσθετα τη μέση αλλά και τον καβάλο σας (περισσότερη πίεση στο σημείο επαφής με τη σέλλα).

    Αυτό που μπορώ να προτείνω είναι να μοιράσετε το βάρος. Προμηθευτείτε ένα καλό υδροδοχείο πλάτης (μερικά κρατάνε μέχρι 3lt. νερό και αρκετό εξοπισμό), αλλά μη το παρακάνετε. Μπορείτε να βάλετε κάποια άλλα αντικείμενα σε ένα τσαντάκι σέλλας ή κάποια ποδηλατική τσάντα. Επίσης, δείτε αν μπορείτε να μοιραστείτε κάποια βάρη με την παρέα σας: Ενώ θα πρέπει ο καθένας να έχει τα ρούχα του, το φαγητό του και τις σαμπρέλλες του, σίγουρα δε χρειάζεται να κουβαλάτε όλοι από ένα φαρμακείο, πολυεργαλείο και τρόμπα. Από τη στιγμή που θα ποδηλατείτε μαζί, μπορείτε να καλύψετε ο ένας τον άλλο σε περίπτωση ανάγκης. Έτσι, γλυτώνετε λίγο βάρος!

    Σε κάθε περίπτωση, η καλή γνώση της διαδρομής που πρόκεται ν' ακολουθήσετε θα αποδειχτεί σωτήρια. Αν πρόκεται λοιπόν να κινηθείτε κοντά στον πολιτισμό, σίγουρα δε χρειάζεται να κουβαλήσετε πολύ νερό & φαγητό μαζί σας. Αν ξέρετε που υπάρχουν ποδηλατικά καταστήματα μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, πιθανό να μη χρειάζεται να κουβαλήσετε πάνω από δύο σαμπρέλλες ο καθένας, κ.ο.κ.

    Ετοιμαστείτε λοιπόν, και καλά χιλιόμετρα!



    Χρήσιμες συμβουλές για το πλύσιμο ποδηλάτο

    Κάναμε την ωραία μας βόλτα στο βουνό και λασπώσαμε λίγο το ποδηλατάκι μας δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας με την παρακάτω σειρά το ποδήλατο σας θα ξαναποκτήσει την ομορφιά του:

    1.βρέχουμε το ποδήλατο με νερό χωρίς πίεση και με προσοχή στα σημεία με τα ρουλεμάν

    2.σαπουνίζουμε με σαμπουάν για αυτοκίνητα (άν δεν υπάρχει υγρό πιάτων)

    3.ψεκάζουμε με degreaser την αλυσίδα και τα ντεραγιέ-αφήνουμε να δράσει

    4.τρίβουμε με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή μια σκληρή βούρτσα και ένα παλιό σφουγγάρι.

    5.ξανασαπουνίζουμε το σύστημα μετάδοσης

    6.ξεβγάζουμε (καλά εκεί που ρίξαμε degreaser)

    7.σκουπίζουμε καλύτερα με ένα δέρμα συνθετικό όπως και τα αυτοκίνητα

    8.αφήνουμε λίγη ώρα να στεγνώσει τελείως το ποδήλατο

    9.τέλος γρασάρουμε και λαδώνουμε.



    Η ζωή μας έγινε ποδήλατο...
     Πριν από μερικά χρόνια το ποδήλατο ήταν απλά μια ωραία παιδική ανάμνηση, που ερχόταν στην επιφάνεια κάθε φορά που αντίκριζες στο γκαράζ ή στην είσοδο της πολυκατοικίας το πρώτο σου, σκουριασμένο πλέον, ποδηλατάκι. Αν έλεγες σε κάποιον πως σκέφτεσαι να ξαναγοράσεις ποδήλατο και να το κάνεις μέρος της καθημερινότητάς σου θα σε χαρακτήριζε «παράλογο» ή τουλάχιστον «άνθρωπο μιας άλλης εποχής». Στην καλύτερη θα σε παρέπεμπτε να πας να ζήσεις στην Ολλανδία ή τη Δανία.
     Από τότε πολλά άλλαξαν. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η ανάγκη αποτοξίνωσης κι η διάθεση για σωματική υγεία, ίσως και η θέληση για μια ομορφότερη και πιο ανθρώπινη πόλη, όλα συνέβαλαν με τον τρόπο τους στο να μετακινούνται πλέον καθημερινά εκατοντάδες Ηρακλειώτες με το οικονομικότερο, οικολογικότερο και ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς στον κόσμο. Μαζικές ποδηλατοπορείες γίνονται σχεδόν κάθε τρεις μέρες και αριθμούν εκατοντάδες Ηρακλειώτες, που διψούν να μετατρέψουν το ποδήλατο σε τρόπο ζωής. Η πόλη μας καυχιέται, αφού έχει μια απ’ τις καλύτερες ομάδες ποδηλάτου (δρόμου) στην Ευρώπη, τον ΠΟΗ Κάστρο. Ιδέες τύπου «courier» με ποδήλατο αρχίζουν να πέφτουν σοβαρά στο τραπέζι. Το Ηράκλειο έχει, επιτέλους, καλωσορίσει το ποδήλατο. Σε κάποια πράγματα φιλόξενα και σε άλλα αφιλόξενα!
     Σκοπός των Ελλήνων πολιτών – ποδηλατιστών είναι:
    Bόλτα (87,3%), αθλητισμός (65,2%) και δουλειά (18,8%). Το 93% απαιτεί την κατασκευή ποδηλατόδρoμων. Το 90,7% αυτών, που δεν έχουν ποδήλατο, θα αποκτούσαν ένα, αν υπήρχε ασφάλεια και δίκτυο.
    Τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με ποδήλατο:
    Το 17,8% του ποδηλατικού κοινού πιστεύει ότι κάνει καλό στην υγεία, το 17,7% ότι είναι φιλικό απέναντι στο περιβάλλον, το 14,8% το βρίσκει διασκεδαστικό και το 13,7% φθηνό. Το 43,9% πιστεύει ότι είναι το γρηγορότερο μέσο μετακίνησης. 10-12% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του το 2010.
    Το ποδήλατο στην Ευρώπη
    620 χλμ. είναι το μήκος των ποδηλατόδρομων στο Βερολίνο. Το 20% των κατοίκων της Κοπεγχάγης χρησιμοποιεί ποδήλατα. Το 75% των κατοίκων του Άμστερνταμ είναι ιδιοκτήτες ποδηλάτου. 203.550 άτομα μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να πάρουν ένα από τα 6.000 ποδήλατα, που είναι παρκαρισμένα στους 400 σταθμούς στους δρόμους της Βαρκελώνης. Το 3% των μετακινήσεων στη Γαλλία γίνεται με ποδήλατο. 314 χλμ. είναι το δίκτυο στην Πόλη του Φωτός. 6.000 ποδήλατα διέθεσε ο δήμαρχος του Λονδίνου στους κατοίκους του. Η πρώτη μισή ώρα είναι δωρεάν. Η υπόλοιπη μέρα στοιχίζει 50 λίρες. Σύμφωνα με το wordometers.info πάνω από 97.000.000 ποδήλατα έχουν πωληθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
    (Πηγή: έρευνα της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ)
    του Ηλία Σεφέρογλου)



    Ποδηλασία… Γιατί;


    …διότι είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης, είναι το πιο «πράσινο» μέσο μεταφοράς, είναι ήσυχο… και πολλά πολλά άλλα…
    Η ποδηλασία δεν είναι απλά ένα σπορ, δε χρησιμεύει απλά στο να περνά η ώρα και δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς… είναι όλα αυτά μαζί και αρκετά περισσότερα. Η ποδηλασία είναι ένας τρόπος ζωής, ένα μέσο μεταφοράς που του δίνετε δύναμη εσείς κι ένας τρόπος να δείτε τον κόσμο με άλλη οπτική.
    Η ποδηλασία μειώνει τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την κατανάλωση καυσίμων και τη μεγάλη δαπάνη της μετακίνησης με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς. Μπορεί και πρέπει να αποτελεί μια λύση για μετακίνηση ώστε να εκπολιτίσουμε τις πόλεις μας να προωθήσουμε τον τουρισμό και να μεγαλώσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας σε ένα πιο υγιές και όμορφο περιβάλλον.
    Ποδήλατο και κυκλοφοριακή συμφόρηση
    Το ποδήλατο, όπως και η μηχανή, αποτελούν ένα μέσο μεταφοράς το οποίο αφήνει τους αναβάτες απτόητους από τη συμφόρηση στους δρόμους, με τη διαφορά πως το ποδήλατο, σε αντίθεση με τη μηχανή, είναι πιο οικονομικό και δε μολύνει το περιβάλλον. Επίσης, ο ολοένα αυξημένος αριθμός ποδηλάτων στους δρόμους, μπορούν να αποτελέσουν καμπάνια για καλύτερες ποδηλατικές εγκαταστάσεις. Σε πολλές πόλεις τις Ευρώπης, περισσότερο από το 40% των διαδρομών μπορεί να επιτευχθεί με ποδήλατο. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;
    Και τι γίνεται με τον καιρό;
    Σε αντίθεση με πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, ο καιρός στην Ελλάδα βοηθά τους ποδηλάτες να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους συνήθεια καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γι’αυτό, ανεβείτε στο ποδήλατο σας και με σύμμαχο τον όμορφο καιρό της χώρας μας φτάσετε όμορφα και ευχάριστα στον προορισμό σας.
    Κι αν δεν είμαι σε πολύ καλή φόρμα;
    Σε κάθε περίπτωση, η ποδηλασία δεν απευθύνεται μόνο σε αθλητές και σε καλά γυμνασμένα άτομα, απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να απολαμβάνουν κάθε στιγμή της διαδρομής όποιος κι αν είναι ο προορισμός. Ξεκινήστε αργά και προοδευτικά αυξήστε την ένταση και τη συχνότητα σας και η φυσική σας κατάσταση θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς και η ικανότητα και η εξειδίκευση σας επάνω στο ποδήλατο και τη ποδηλασία.
    Σε κάθε περίπτωση, είναι συνετό να παίρνουμε πάντοτε τη συμβουλή ενός γιατρού πριν ξεκινήσουμε κάθε είδους άσκηση
    Πόσο συχνά θα τρυπά το λάστιχο;
    Σχεδόν ποτέ. Άλλωστε, υπάρχουν διαθέσιμα πολλά προϊόντα, όπως ελαστικά και σαμπρέλες με ειδική τεχνολογία κατά των τρυπημάτων. Με λίγα λόγια, τα φούιτ ανήκουν στο παρελθόν.
    Ωραία όλα αυτά, αλλά… εγώ δεν έχω χρόνο.
    Στην πραγματικότητα, η ποδηλασία ξεκινά και τελειώνει από το σημείο που καθορίζει ο κάθε αναβάτης. Δεν χρειάζεται χρόνος αναζήτησης θέσης στάθμευσης αποφεύγοντας ακόμη και την στάθμευση με πληρωμή. Δεν «κολλάτε» στα φανάρια και στα μποτιλιαρισμένα αμάξια και είναι ο μόνος τρόπος να υπολογίσετε το χρόνο που χρειάζεστε για τη διαδρομή, γιατί απλά, τον καθορίζετε εσείς.
    Άλλωστε, έπειτα από πολλά τεστ, έχει αποδειχθεί πως μέσα στην πόλη, δεν υπάρχει κανένα άλλο μέσο πιο γρήγορο από το ποδήλατο.
    Ακόμη και στις περιπτώσεις μεγαλύτερων διαδρομών μέσα στην πόλη, η λύση του σπαστού ποδηλάτου, το οποίο μπορεί να μπει σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς, είναι η καλύτερη.
    Πρέπει όμως να αγοράσω ένα ακριβό ποδήλατο;
    Υπάρχουν πολλά ποδήλατα στην αγορά, με διαφορετική τεχνολογία ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των χρηστών. Ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση, σπαστά ποδήλατα, κλασσικά ποδήλατα πόλης κ.α.
    Το βασικότερο κριτήριο της αγοράς ενός ποδηλάτου πρέπει να είναι η ασφάλεια και οι ανάγκες του χρήστη που θα εξυπηρετήσει και όχι η τιμή, καθώς η μεγάλη γκάμα ποδηλάτων που υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά, απευθύνεται σε όλες τις τσέπες.
    Συμβουλευτείτε τους ειδικούς στο κατάστημα από το οποίο θα επιλέξετε να αγοράσετε το ποδήλατο σας, ώστε να καταλήξετε στην επιλογή που θα ταιριάζει όσο το δυνατό περισσότερο σε εσάς και τις απαιτήσεις σας.
    Το πιο ευχάριστο είναι, πως ακόμη κι αν καταλήξετε στην αγορά ενός ακριβού ποδηλάτου, τα χρήματα αυτά θα τα εξοικονομήσετε αφήνοντας πίσω το κόστος μετακίνησης με τη μηχανή ή με το αυτοκίνητο και το κόστος συντήρησης αυτών.
    Η ποδηλασία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μετακίνησης. Εάν το ποδήλατο είχε εφευρεθεί σήμερα, θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα όσον αφορά τη μετακίνηση, και αυτό γιατί είναι φιλικό προς το περιβάλλον, τα οφέλη στην υγεία του χρήστη είναι εξαιρετικά, και δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης με τη σχετικά λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
    Ένας ποδηλάτης μπορεί να διανύσει 10.000 χιλιόμετρα ξοδεύοντας ενέργεια ίση με αυτή που θα απέδιδε ένα λίτρο βενζίνης.

    Μετρήστε σωστά το Υψος της σέλας σας.


    Είναι η πιο σημαντική μέτρηση για την ευχαρίστηση ακόμα και της πιο απλής βόλτας. Υπάρχουν δύο τρόποι μετρήσεων, ο μαθηματικός και ο πρακτικός.
    Στο πρώτο τρόπο μετρώντας το μήκος του καβάλου το πολλαπλασιάζεις με το 0.883. Παραδείγματος χάρη αν ο καβάλος ενός αθλητή είναι 85 εκατοστά τότε: 85 x 0.883 = 75 εκατοστά. Το μήκος από το κέντρο της μεσαίας τριβής μέχρι την επιφάνεια της σέλλας θα είναι 75 εκατοστά (και με βάση το παραπάνω παράδειγμα θα χρειάζεται ποδήλατο 57 εκατοστών (C-T).
    Ο δεύτερος τρόπος μπορεί να ελεγχθεί οποιαδήποτε στιγμή και είναι πολύ πιο πρακτικός. Ο ποδηλάτης καθισμένος στη σέλλα σαν να ποδηλατεί ακουμπά τη φτέρνα στο πετάλι όταν αυτό είναι στο κατώτερο σημείο (φορώντας παπούτσια). Όταν η φτέρνα ακουμπά ίσα - ίσα το πετάλι σημαίνει ότι τoύψος της σέλλας είναι σωστό. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη ακρίβεια στις μετρήσεις αφού είναι πολύ σημαντική μία διαφορά ακόμα και 3-5 χιλιοστών. Επειδή η ποδηλατική κίνηση γίνεται με το μπροστά μέρος της πατούσας επιτυγχάνεται η μικρή γωνία στο γόνατο (5 μοιρών) όταν το πετάλι είναι στο κατώτερο σημείο.
    Ο Greg Lemond συνιστά να χαμηλώνει περίπου 3 χιλιοστά η σέλλα όταν χρησιμοποιούνται αυτόματα πεντάλ, αν και αυτό εξαρτάται και από τον τύπο των αυτόματων πεντάλ που πλέον είναι αρκετοί. Επίσης μικρές τροποποιήσεις υπάρχουν και σε σχέση με το στιλ που ποδηλατεί ο κάθε αθλητής. Το βέβαιο είναι ότι όταν κάνεις αλλαγές στο ύψος της σέλλας, αυτές πρέπει να γίνονται αργά και σταδιακά αλλά και με πολύ ακρίβεια.




    'Έξυπνη' δίαιτα για το ποδήλατο σας..

    Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ν' ασχολείται με το ποδήλατο και την ποδηλασία, θυμάμαι ν' ακούω πως το ελαφρύτερο είναι καλύτερο, πως το χαμηλό βάρος σ' ένα ποδήλατο είναι πολύ σημαντικό, με ποιούς τρόπους μπορεί κανείς να το πετύχει κ.ο.κ.

    Το ελαφρύτερο δεν είναι πάντοτε καλύτερο, ούτε υποκαθιστά την προπόνηση με κανέναν τρόπο. Ένα ελαφρύτερο ποδήλατο είναι όμως πιο αποδοτικό και πιο ευχάριστο στη χρήση. Επίσης, καταπονεί το σώμα του αναβάτη λιγότερο, σε σχέση με ένα βαρύτερο ποδήλατο παρόμοιων προδιαγραφών (λιγότερο βάρος, άρα λιγότερος κόπος σε κάθε πεταλιά, αναπήδηση, αλλαγή πορείας). Παρακάτω, θα δούμε παρέα πως μπορείτε να ελαφρύνετε λίγο το αγαπημένο σας ποδήλατο, χωρίς να ξοδέψετε υπέρογκα ποσά ή να διακινδυνεύσετε την αξιοπιστία του.


    Η ρίζα του κακού...
    Η σωστή βάση για ένα ελαφρύ ποδήλατο είναι ένα ελαφρύ πλαίσιο. Αν ξεκινήσετε να ελαφρύνετε ένα ποδήλατο το οποίο είναι "χτισμένο" με βάση π.χ. ένα σκελετό Hardtail 2Kg, δεν θα καταφέρετε πολλά πράγματα, ενώ παράλληλα θα ξοδέψετε πολλά χρήματα άδικα, και ίσως αναγκαστείτε να καταφύγετε σε υπερβολές προκειμένου να υπάρξει κάποια αισθητή απώλεια βάρους.
    Στην περίπτωση λοιπόν που το πλαίσιο του ποδηλάτου σας ζυγίζει παραπάνω από 1600-1700gr για Hardtail ή κούρσα, και 2600-2700gr για FS (ΜΤΒ πλήρους ανάρτησης), μην περιμένετε να καταλάβετε κάποια σοβαρή διαφορά...

    Γενικά, περιθώριο μείωσης βάρους υπάρχει σε κάθε εξάρτημα του ποδηλάτου, ακόμα και σε κάθε βίδα του (κυριολεκτικά!). Καλό είναι όμως να πάμε στα σημαντικά, αυτά δηλαδή τα οποία πραγματικά μας οφελούν όταν είναι ελαφρύτερα.


    Ρόδα είναι και γυρίζει!
    Με πολύ απλά λόγια, είναι σημαντικότερο να έχουμε ελαφριά περιστρεφόμενα μέρη, παρά "σταθερά". Τα περιστρεφόμενα μέρη του ποδηλάτου, αυτά δηλαδή που μας "βαραίνουν" σε κάθε τους περιστροφή, είναι τα εξής:


    Τροχοί: Το μεγαλύτερο περιστρεφόμενο μέρος του ποδηλάτου. Κάθε μας πεταλιά πρέπει να γυρίσει τα κέντρα, τις ακτίνες, τα ακτινοκέφαλα, τα στεφάνια, τις σαμπρέλες, τα ελαστικά. Μιλάμε για πολλή μάζα δηλαδή. Βάλτε στο τσουβάλι τώρα και την αντίσταση κύλησης των ελαστικών στο έδαφος... Κουράστηκα ήδη!

    Έχετε το νου σας όταν ψάχνετε για καινούργιους τροχούς, αν δεν μπορείτε να πάρετε ακριβά, ελαφριά κέντρα, τουλάχιστον επιλέξτε κάποιο ελαφρύ στεφάνι, ακτίνες και ακτινοκέφαλα. Επίσης, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί από τα ελαστικά και τους αεροθάλαμους (αυτό γιατί όσο πιο μακριά απο το κέντρο της περιστροφής του είναι ένα εξάρτημα, τόσο πιο αισθητό είναι το βάρος του).
    • Επιλέξτε τις ελαφρύτερες ακτίνες που αντέχουν τη χρήση του ποδηλάτου σας. Προσωπικά, σε όλα μου τα ΜΤΒ χρησιμοποιώ ακτίνες Revolution της DT Swiss. Οι συγκεκριμένες ακτίνες έχουν λιγότερο υλικό στη μέση και περισσότερο στις άκρες, γλυτώνοντας έτσι μέχρι και 250gr άνα ζεύγος τροχών! Το κόστος τους είναι σχετικά χαμηλό, ενώ η ποιότητα και η αντοχή τους κορυφαία.
    • Στην περίπτωση που οι τροχοί σας είναι κατά παραγγελία, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο "πλέξιμο" (τρόπος με τον οποίο είναι περασμένες οι ακτίνες στον τροχό) που χρησιμοποιεί κοντύτερες, ελαφρύτερες ακτίνες -όπως π.χ. σε πολλούς εμπρόσθιους τροχούς μπορείτε να δείτε τις ακτίνες να μην τέμνονται πουθενά ("radial"), άρα και το βάρος είναι χαμηλότερο.
    • Υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσετε ακτινοκέφαλα από αλουμίνιο αντί για μπρούντζο (που είναι η συνηθισμένη επιλογή), γλυτώνοντας έτσι 40-50gr από το ποδήλατό σας.
    • Όταν διαλέγετε τα στεφάνια των τροχών σας, να είστε προσεκτικοί: Ένα υπερελαφρύ στεφάνι πιθανό να χρειάζεται αρκετά συχνά ακτινολόγηση, ενώ ένα "υπερενισχυμένο" ίσως μάλλον θα είναι υπερβολή. Εκτός αν είστε υπέρβαροι ή οδηγείτε πολύ αδέξια, προτιμήστε στεφάνια με βάρος 400-450gr (είτε ΜΤΒ, είτε κούρσα). Πληροφοριακά, τα περισσότερα ποδήλατα κάτω των €1000 έρχονται εξοπλισμένα με στεφάνια 550-600gr. Με άλλα λόγια, μπορείτε να κερδίσετε 300-400gr από δύο στεφάνια!
    • Χρησιμοποιόντας ελαφρύτερους αεροθάλαμους, μπορεί κανείς να γλυτώσει από 100 μέχρι και 200gr από το ποδήλατό του. Το κόστος είναι χαμηλό, το όφελος όμως μεγάλο για όποιον θέλει να "αδυνατίσει" το ποδήλατό του!
    • Μόνο από την αλλαγή ελαστικών, ένα ΜΤΒ κατηγορίας €600-€800 μπορεί να απωλέσει 200-500gr περιστρεφόμενης μάζας, χωρίς να χάσει σε κράτημα. Ζητήστε "διπλωτά" ελαστικά, των οποίων το σύρμα στα χείλη τους έχει αντικατασταθεί από ένα κορδόνι Kevlar.
    Πριν συνεχίσουμε παρακάτω, ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να χάσει ένα ποδήλατο, μόνο από τους τροχούς του. Έχουμε και λέμε... 250gr οι ακτίνες, 50gr τα ακτινοκέφαλα, περίπου 300gr τα στεφάνια, 100gr οι σαμπρέλλες, 400 ας πούμε για τα λάστιχα... Μιλάμε για μια απώλεια 1.100gr χωρίς να υπολογίσουμε τα κέντρα (το ακριβότερο κομμάτι του τροχού), από τα οποία θα μπορούσαμε να κερδίσουμε άλλα 200-300gr!


    Δισκοβραχίονες & Μεσαία Τριβή: Κάθε πεταλιά μας, εκτός από τους τροχούς γυρίζει και τον δισκοβραχίονα. Εδώ, δεν θέλουμε μόνο να είναι ελαφρύς, αλλά και άκαμπτος -αφού η δύναμη των ποδιών μας, μέσω αυτού εφαρμόζεται στη μετάδοση. Το βάρος των δισκοβραχιόνων είναι σημαντικότερο αυτού της μεσαίας τριβής, γιατί πολύ απλά η μεσαία τριβή έχει μικρή περιστρεφόμενη μάζα (άξονας μόνο). Βέβαια, αν μπορεί να χαθεί και από εκεί βάρος, καλό είναι.

    Ενώ υπάρχουν στο εμπόριο πολύ ελαφριά σύνολα δισκοβραχίονα & μ.τ., ωστόσο, για να αποκτήσετε κάτι υπερελαφρύ και αξιόπιστο , πιθανό να χρειαστεί να δώσετε αρκετά χρήματα. Μια καλή λύση είναι κάποιος δισκοβραχίονας τεχνολογίας Hollowtech II, όπως π.χ. ο Shimano Deore XT ή o Ultegra. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, πέρα από την εισαγωγή κοίλων (κούφιων) βραχιόνων, καταργεί με έναν έξυπνο τρόπο την ανάγκη για μεσαία τριβή. Επιλέγοντας ένα τέτοιο σύνολο, μπορείτε να γλυτώσετε από 100 εώς και 200gr, ανάλογα με τα χρήματα που θα ξοδέψετε. Το μεγάλο "+" όμως, είναι πως η "πλατφόρμα πεταλαρίσματος" γίνεται πιο άκαμπτη λόγω του υπερμεγέθη άξονα και της απόστασης των ρουλεμάν μεταξύ τους. Άρα, κερδίζετε διπλά!

    Την τεχνολογία αυτή δε θα τη βρείτε μόνο σε προϊόντα της Shimano (εξ' άλλου, η εφεύρεση δεν είναι δική της), αλλά και σε άλλες εταιρίες όπως π.χ. η FSA (ονομάζει τη σχεδίαση αυτή "MegaExo") ή η Race Face ("X-Type"), καμιά φορά με μικρές παραλλαγές.

    Πετάλια: Βιδωμένα στις άκρες των βραχιόνων, κολλημένα κάτω από τις πατούσες σας, βαραίνοντας κάθε περιστροφή των ποδιών σας, βρίσκονται τα πετάλια. Τα περισσότερα πετάλια για ποδήλατα δρόμου είναι αρκετά ελαφριά (περίπου 300gr), και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια απώλειας βάρους, εκτός αν διατίθεστε να ξοδέψετε αρκετά χρήματα.

    Στα ΜΤΒ όμως, δεν ισχύει το ίδιο: Ένα συνηθισμένο ζευγάρι τύπου SPD (πετάλια με διατάξεις πρόσδεσης) ξεπερνά σε βάρος τα 400gr, ενώ υπάρχουν μοντέλα που φτάνουν σε βάρος τα 700gr! Μια καλή εναλλακτική για ελαφριά πετάλια ΜΤΒ είναι τα Eggbeater C (294gr / ζεύγος) ή τα Candy C (308gr / ζεύγος) της Αμερικάνικης Crank Brothers. Τα πετάλια αυτά κοστίζουν ακριβότερα από άλλα, είναι όμως πολύ ποιοτικά και πιο ασφαλή για τα γόνατα (μεγαλύτερο περιθώριο περιστροφής του πέλματος). Από μια τέτοια κίνηση, το ποδήλατό μας χάνει 100gr ή περισσότερα.
    Ό,τι ισχύει για το βάρος των πεταλιών, ισχύει και για το βάρος των ποδηλατικών παπουτσιών. Δεν προτείνω σε καμία περίπτωση να πάρετε ένα παπούτσι που δεν είναι σωστό για τη χρήση που κάνετε, απλά να έχετε υπ' όψιν σας και τον παράγοντα του βάρους την επόμενη φορά που θ' αγοράσετε ποδηλατικά παπούτσια!

    {mospagebreak}
    Κασέτα: Η κασέτα οπίσθιων γραναζιών είναι συχνά ένα εξάρτημα από το οποίο οι κατασκευαστές ποδηλάτων γλυτώνουν αρκετά χρήματα. Ακόμη και αν το καινούργιο σας ποδήλατο έρχεται ντυμένο με ακριβό εξοπλισμό (π.χ. μια σειρά εξαρτημάτων XTR ή Dura Ace), μην εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε πως η κασέτα του ανήκει σε μια ελαφρώς εώς αρκετά υποδέεστερη σειρά (π.χ. LX ή 105). Λίγοι αγοραστές κοιτάζουν τι κασέτα φοράει ένα ποδήλατο, άρα και οι κατασκευαστές επιλέγουν να υποβαθμίσουν το συγκεκριμένο εξάρτημα. Πως την πάθατε έτσι;;; Μάλλον επειδή "τυφλωθήκατε" από εκείνον τον -φθηνής σειράς- επώνυμο λαιμό, ή τα "ανατομικά" χερούλια.


    Ρίξτε μια ματιά στην πίσω πλευρά της κασέτας σας: Εκτός από βρωμιά, τι άλλο βλέπετε; Μήπως πολύ σίδερο; Στις μεσαίες και χαμηλές σειρές εξαρτημάτων, το κάθε γρανάζι είναι φτιαγμένο εξ' ολοκλήρου από χρομιωμένο ατσάλι. Σε ανώτερες σειρές (π.χ. Deore XT / Ultegra), υπάρχει ένας αλουμινένιος φορέας για τα μεγαλύτερα γρανάζια. Πέρα από την "cool" εμφάνισή του, ο φορέας αυτός αντικαθιστά αρκετό ατσάλι και ελαφραίνει την κασέτα κατά 100-150 γραμμάρια!

    Στις κορυφαίες σειρές που προορίζονται για αγώνες, η χρήση τιτανίου στα μεγαλύτερα γρανάζια και αλουμινίου στην ασφάλεια (lockring) της κασέτας, ρίχνουν το βάρος 30-50gr πιο κάτω, αλλά εκτοξεύουν την τιμή στα ύψη (περίπου 150-200% επάνω!).

    Αν θα μου επιτρέπατε να σας δώσω μια συμβουλή πάνω στο θέμα της κασέτας, αυτή θα ήταν να επενδύσετε οπωσδήποτε σε κάποια που να έχει αλουμινένιο φορέα γραναζιών, αλλά να μην ξοδέψετε άσκοπα χρήματα για μία από τις "κορυφαίες" -με τη διαφορά χρημάτων, μπορείτε άνετα να αγοράσετε ένα καλό ζευγάρι ελαστικά και να χάσετε πολύ περισσότερο βάρος!

    Αλυσίδα: Η καρδιά της μετάδοσης του ποδηλάτου. Εδώ, δεν υπάρχει ιδιαίτερο περιθώριο απώλειας βάρους, εκτός αν σκοπεύετε να ξοδέψετε €300 για μια αλυσίδα τιτανίου. Πληροφοριακά, η φθηνότερη με την ακριβότερη ατσάλινη αλυσίδα έχουν περίπου 30gr διαφορά βάρους. Εκεί που όμως πραγματικά κερδίζουν οι καλές αλυσίδες είναι το γεγονός ότι αποτελούνται από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ οι επιφάνειες των κρίκων είναι λειασμένες και έχουν καλύτερη κύλιση. Επίσης, το κράμα τους είναι ανθεκτικότερο, άρα και αντέχουν σε περισσότερη ταλαιπωρία / δύναμη. Αγοράστε την καλύτερη που μπορείτε -εξάλλου, μια καλή αλυσίδα είναι μόλις λίγα Ευρώ πιο ακριβή από μια μέτρια!

    Βγάλτε τα κομπιουτεράκια
    Έφτασε η ώρα να κάνουμε τα μαθηματικά μας πάλι: Έχουμε λοιπόν περίπου 150gr από δισκοβραχίονες & μεσαία τριβή, 100gr από τα πετάλια (αν έχουμε ΜΤΒ), 120gr περίπου από την κασέτα, και άλλα 30gr από την αλυσίδα. Σύνολο 400gr περιστρεφόμενου βάρους μόνο από τη μετάδοση! Αν προσθέσουμε και τα 1100gr που χάσαμε από τους ελαφρωμένους τροχούς, έχουμε 1500gr (ναι, ενάμιση κιλό!) λιγότερο να βαραίνει την κάθε πεταλιά μας!!!


    Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας καβαλώντας ένα ποδήλατο βαρύτερο απ' ότι πρέπει...

    Θα παρατηρήσατε πως δεν αναφέρθηκα καθόλου σε εξαρτήματα όπως παλουκόσελλα, σέλλες, τιμόνια, λαιμούς, εκτροχιαστές κ.α. Αυτό συνέβη γιατί τα εξαρτήματα αυτά δεν περιστρέφονται, άρα το βάρος τους είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό των εξαρτημάτων που ανέφερα πιο πάνω.
    Άλλος σημαντικός παράγοντας για την παραπάνω ανάλυση είναι το λογικό κόστος: Προσπάθησα να αναφέρω παραδείγματα και να κάνω προτάσεις πάνω σε εξοπλισμό που μπορεί να αγοράσει ο μέσος ποδηλάτης. Το να σας παραθέσω μια σειρά από πανάκριβα υπερελαφρά εξαρτήματα ή να γράψω για βίδες τιτανίου και πετάλια των €350 ίσως να έκανε το άρθρο αυτό πιο διασκεδαστικό, αλλά σίγουρα λιγότερο χρήσιμο.

    4 σχόλια:

    1. Καλη χρονια! Παρα πολυ καλα και κατατοπιστηκα αρθρα!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Να ρωτήσω ώμος κάτι ? Γιατί δεν πρέπει να ακούμε μουσική όταν κάνουμε ποδήλατο ?

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Γιατί ειδικά με το ποδήλατο πρέπει να έχεις όλες τις αισθήσεις σου (όραση, ακοή) σε εγρήγορση.
      Το μόνο βέβαιο είναι οτι μέσα στη πόλη δεν θα σε σεβαστεί κανένας οδηγός αυτοκινήτου οπότε
      χρειάζεται περισσότερη προσοχή απο εσένα. Ασε τη μουσική στα αυτιά για όταν σταματήσεις για
      ανάσες.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Ερώτηση: έχοντας πρόβλημα με προστάτη λόγω καθιστικής εργασίας αναρωτιέμαι για 2-3 βόλτες σε εβδομαδιαία βάση διάρκειας 1,5 ώρας έκαστη πρέπει να αγοράσω ποδηλατικό κολάν (short) ή ποδηλατικό εσώρουχο ώστε να μην έχω ενοχλήσεις στο επίμαχο σημείο (μουδιάσματα, κτλ)
      Ευχαριστώ

      ΑπάντησηΔιαγραφή